Stotine policajaca u Njemačkoj osumnjičeno za ekstremizam

Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova je 2022. predstavilo izvještaj prema kojem je za tri godine otkriveno da je 327 zaposlenih imalo veze sa desničarskim ekstremizmom ili sa takozvanim građanima rajha

3226 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najmanje 400 policajaca njemačkih pokrajina je pod istragom ili se protiv njih vode disciplinski postupci zbog desničarsko ekstremističkih stavova ili podrške ideologijama zasnovanih na teorijama zavjere.

Magazin Štern (Stern) je izvjestio da je do podataka došao u većini od 16 njemačkih pokrajina. Berlin, Meklenburg-Zapadna Pomeranija, Bremen i Tiringija nisu imali svježe informacije.

Policajci koji ne slijede ustav već ekstremističke ideje su velika opasnost za demokratiju i pravnu državu, rekao je za Štern ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije Herbert Rojl.

Tim ljudima nije mjesto u policiji, rekao je ministar.

"Živimo u vremenima kada desničarski ekstremisti planski pokušavaju da podriju policije", izjavio je povjerenik Bundestaga za policiju Uli Greč. Opasnost je, dodao je, veća nego ikada.

Istrage o mogućim ekstremistima u redovima saveznih i pokrajinskih organa bezbjednosti traju godinama.

Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova je 2022. predstavilo izvještaj prema kojem je za tri godine otkriveno da je 327 zaposlenih imalo veze sa desničarskim ekstremizmom ili sa takozvanim građanima rajha.

"Građani rajha" su ekstremisti koji ne priznaju poredak poslijeratne Njemačke. U maju počinje suđenje članovima te grupe zbog plana da izvedu državni udar.

Bonus video: