Rusija optužuje Ukrajinu za incident u nuklearnoj elektrani Zaporožje, ukrajinski zvaničnik negira

Nuklearnu elektranu u Zaporožju, najveću u Evropi, okupirale su ruske snage na početku ofanzive na Ukrajinu 2022.

18298 pregleda 2 komentar(a)
Nuklearna elektrana Zaporožje (arhiva), Foto: Reuters
Nuklearna elektrana Zaporožje (arhiva), Foto: Reuters

Rusija je 7. aprila saopštila da je Ukrajina dronom pogodila nuklearnu elektranu Zaporožje, koju kontroliše Moskva, a Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pozvala je na uzdržanost.

Ipak, ukrajinski obavještajni zvaničnik tvrdi da Ukrajina nema veze sa ovim napadom.

Nuklearnu elektranu u Zaporožju, najveću u Evropi, okupirale su ruske snage na početku ofanzive na Ukrajinu 2022.

"Oružane snage Ukrajine napale su kupolu šestog bloka Zaporoške nuklearne elektrane", saopštilo je rukovodstvo elektrane pod kontrolom Moskve na društvenim mrežama.

Rečeno je da nije došlo do ispuštanja radioaktivnog zračenja kao rezultat napada.

Međunarodna agencija za atomsku energiju je saopštila da je rusko rukovodstvo obavijestilo da je "dron detonirao na licu mjesta danas".

"Pozivamo na uzdržavanje od akcija koje su u suprotnosti sa pet principa IAEA i ugrožavaju nuklearnu bezbjednost", rekao je direktor agencije Ujedinjenih nacija Rafael Grosi.

Napadi bespilotnih letjelica na nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini, koju drži Rusija, oštetili su zgradu u kojoj se nalazi jedan od njenih šest reaktora, ali nuklearna bezbjednost nije ugrožena, saopštila je IAEA na društvenoj mreži X.

"Prijavljena je jedna žrtva. Šteta na bloku 6 nije ugrozila nuklearnu bezbjednost, ali ovo je ozbiljan incident sa potencijalom da naruši integritet zaštitnog sistema reaktora", saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Ruska nuklearna agencija "Rosatom" pozvala je Zapad i Grosija da "kategorički osude pokušaj eskalacije situacije oko najveće nuklearne elektrane u Evropi".

Rečeno je da je dron udario u kantinu fabrike, ranivši tri člana osoblja, jednog od njih "teško".

"Srećom, nema kritične štete ili žrtava, a nivo radijacije na stanici i na teritoriji oko nje se nije promijenio", saopštila je ruska agencija.

Ukrajinski obaveštajni zvaničnik je 7. aprila rekao da Kijev nema nikakve veze sa incidentima u nuklearnoj elektrani Zaporožje nakon što je Rusija optužila Kijev da je napao objekat.

"Ukrajina nije umiješana ni u kakvu vrstu oružanih provokacija na teritoriji Zaporoške nuklearne elektrane koju je nelegalno okupirala Rusija", rekao je portparol ukrajinske Glavne obaveštajne uprave Andrij Jusov agenciji Ukrajinska pravda.

"Ruski udari, uključujući i imitacije, na teritoriji ukrajinske nuklearne elektrane... odavno su poznata kriminalna praksa osvajača", tvrdi on.

IAEA je više puta izrazila zabrinutost zbog ove nuklearne elektrane zbog straha od potencijalne nuklearne katastrofe.

Ukrajina i Rusija i ranije su optuživale jedna drugu za napad na elektranu, koja je još uvijek blizu linije fronta.

Šest reaktora elektrane je zatvoreno mjesecima, ali joj je i dalje potrebna struja i kvalifikovano osoblje za rad sa ključnim sistemima hlađenja i drugim bezbjednosnim karakteristikama.

Bonus video: