Švedska protjerala kinesku novinarku "jer je prijetnja sigurnosti"

Žena je stigla u skandinavsku zemlju prije nekih 20 godina. Imala je boravišnu dozvolu i bila je udata za Šveđanina s kojim ima djecu

1898 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Švedska je protjerala kinesku novinarku uz obrazloženje da predstavlja "prijetnju nacionalnoj sigurnosti", izvijestili su u ponedjeljak švedski mediji.

Novinarku, neimenovanu 57-godišnju ženu, uhapsila je švedska sigurnosna služba u oktobru, a protjerala ju je vlada u Štokholmu prošle sedmice, izvijestila je švedska televizija SVT. Zabranjen joj je povratak, prenio je Associated Press.

Žena je stigla u skandinavsku zemlju prije nekih 20 godina. Imala je boravišnu dozvolu i bila je udata za Šveđanina s kojim ima djecu, navodi televizijska kuća. Žena je imala kontakte s kineskom ambasadom i s ljudima u Švedskoj koji su povezani s kineskom vladom, izvijestio je SVT.

Njen advokat Leutrim Kadriju rekao je za SVT da žena ne vjeruje da predstavlja prijetnju Švedskoj.

"Teško mi je da idem u tačne detalje s obzirom na to da je mnogo toga obavijeno velom tajne, budući da je ovo pitanje nacionalne sigurnosti", rekao je Kadriju toj televizijskoj kući.

U susjednoj Norveškoj, emiter NRK je izvijestio da je novinarka takođe izvještavala iz te zemlje, kao i iz drugih nordijskih zemalja uključujući Dansku, Finsku i Island.

Odnosi između Šokholma i Pekinga napeti su već godinama.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Godine 2020. sud u istočnoj Kini osudio je Šveđanina kineskog porijekla Guija Minhaija na deset godina zatvora zbog prodaje knjiga koje su kritikovale vladajuću Komunističku partiju. Optužen je za "ilegalno davanje obavještajnih podataka u inostranstvu".

Kina je odbacila zahtjeve Švedske za oslobađanje Guija.

Prvi put je nestao 2015. godine kada su ga, kako se vjerovalo, oteli kineski agenti iz njegove kuće na obali mora u Tajlandu.

Slučaj je doveo do istrage protiv švedskog ambasadora u Kini zbog sastanka koji je organizovala između Guijeve kćerke i dva kineska biznismena za koje je kćerka rekla da su prijetili njenom ocu. Ambasadorka Ana Lindstet na kraju je oslobođena.

Godine 2018. švedski sud proglasio je muškarca krivim za špijuniranje za Kinu prikupljanjem informacija o Tibetancima koji su pobjegli u Švedsku.

Dorje Gijantsan, Tibetanac koji je radio za protibetsku radio stanicu, proglašen je krivim za "tešku ilegalnu obavještajnu aktivnost" i osuđen na 22 mjeseca zatvora.

Bonus video: