Zakon o mobilizaciji preblag da bi donio "čuda"

Ukrajinski parlament usvojio reformu pravila vojne regrutacije kako bi riješili nedostatak ljudstva na frontu

15756 pregleda 7 komentar(a)
Članovi porodica ukrajinskih vojnika traže da se u novi zakon uključe uslovi demobilizacije, Foto: Rojters
Članovi porodica ukrajinskih vojnika traže da se u novi zakon uključe uslovi demobilizacije, Foto: Rojters

Ukrajinski parlament usvojio je juče nacrt zakona za reformu načina na koji oružane snage regrutuju civile u svoje redove nakon što je jedan general kazao da ruskih snaga na istočnom frontu ima deset puta više od snaga Kijeva.

Nacrt zakona, koji nije uključio niz drakonskih kazni za izbjegavanje regrutacije, a koje su ranije izazvale bijes javnosti, ima za cilj da poveća broj vojnika više od dvije godine nakon početka ruske invazije, ističe agencija Rojters. Nacrt zakona je podržala vojska.

"Usvojite ovaj zakon i Ukrajinske oružane snage neće iznevjeriti ni vas ni ukrajinski narod", kazao je poslanicima general Jurij Sodol. "Održavamo odbranu posljednjim atomima snage", kazao je on dok su poslanici stajali i aplauzom pozdravili njega i desetine komandanata koji su prisustvovali skupštinskom zasjedanju.

Vojni analitičari tvrde da ukrajinske oružane snage traba da se pozabave akutnim problemima nedostatka ljudstva, kao i artiljerije, dok bolje opremljena ruska vojska polako napreduje na istoku.

Ukrajinska vojska
foto: REUTERS

"Neprijatelja ima deset puta više od nas, nemamo ljudstva", kazao je Sodol, koji komanduje trupama Kijeva u Harkovu, Donjecku i Lugansku.

Nacrt zakona je usvojen većinom od 283 glasa, a da bi stupio na snagu treba da ga potpiše predsjednik Volodimir Zelenski, ističe britanska agencija.

Zakon bi trebalo da omogući vojsci bolji uvid u to koliko ljudi može mobilisati u gradovima ili selima, kao i gdje se pojedinci fizički nalaze. Prema nacrtu zakona ukrajinski muškarci sada imaju 60 dana da ažuriraju lične podatke kod vojnih vlasti. Do sada, regrutni centri su morali da se oslanjaju na ponekad nepotpune i zastarjele podatke.

Pored drakonskih kazni za izbjegavanje vojne obaveze iz zakona je takođe isključen i raniji predlog da bude naznačen vremenski rok za demobilizaciju vojnika, što znači da ratna vojna služba ostaje na neodređeno vrijeme, što je osjetljiva tema za one koji se bore od početka rata.

Iz nacrta zakona su izostavljene drakonske kazne za izbjegavanje regrutacije, koje su ranije izazvale bijes javnosti

Poslanik Oleksandr Fedijenko kazao je da će usvajanje zakona poslati "poruku našim partnerima da smo spremni da povratimo našu teritoriju i da nam je potrebno oružje".

Maksim Žorin, zamjenik komandanta ukrajinske treće brigade, kazao je da zakon neće donijeti "čudo" na frontu.

"Nema sumnje da će donijeti malo više reda i generalno sistematizacije u mobilizaciji", kazao je. "Ja bih lično volio da je oštriji i da je dodatno smanjena starosna dob za regrutaciju".

Prošle nedjelje Zelenski je potpisao odvojeni zakon za smanjivanje starosne dobi za regrutaciju na 25 sa 27. Parlament takođe razmatra još jedan zakon kojim bi se dozvolilo osuđenicima da kazne služe borbom u vojsci.

Poslanica Marijana Bezula kritikovala je zakon na Fejsbuku rekavši: "Učinili su da bude što je više moguće blag i zbunjujući. A mjeseci su izgubljeni...".

Rojters podsjeća da je parlamentu trebalo nekoliko mjeseci da pripremi nacrt zakona za glasanje ove nedjelje, dok su se političari međusobno optuživali sa loše sročene amandmane i nedostatak političke volje za odobravanje nepopularnih izmjena.

Volodimir Fesenko, politički analitičar iz Kijeva, kazao je da bi zakon mogao potencijalno riješiti problem mobilizacije, ali da sve zavisi od toga kako će biti implementiran.

"Iskustvo nam je pokazalo da postoje zakoni i postoji praksa, odnosno kako se zakon primjenjuje. Ovaj zakon će riješiti samo dio problema, ali će početi da funkcioniše od sredine maja", kazao je on.

Bonus video: