Njemačka policija uhapsila tri osobe pod sumnjom da su špijunirali za Kinu

U saopštenju saveznog tužilaštva se navodi da su trojica njemačkih državljana optužena da su radili za kinesku obavještajnu službu još prije juna 2022. godine, kao i da su oni osumnjičeni i za kršenje njemačkih zakona o izvozu

3757 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Policija u Njemačkoj je uhapsila tri osobe koji se sumnjiče da su špijunirali za Kinu prenoseći informacije o tehnologiji sa potencijalno vojnom upotrebom, sapštili su danas lokalni zvaničnici.

U saopštenju saveznog tužilaštva se navodi da su trojica njemačkih državljana optužena da su radili za kinesku obavještajnu službu još prije juna 2022. godine, kao i da su oni osumnjičeni i za kršenje njemačkih zakona o izvozu.

Jedan od uhapšenih, koji je identifikovan samo kao Tomas R, je navodno radio kao agent zaposlenog u kineskom Ministarstvu državne bezbjednosti (MSS) i u Njemačkoj je za tu osobu nabavljao informacije o "vojno upotrebljivim inovativnim tehnologijama".

Za to je, navode tužioci, koristio Herviga F. i Inu. F, par koji posjeduje kompaniju u Dizeldorfu koja je korišćena za kontakt i rad sa njemačkim istraživačima.

Par je navodno sklopio ugovor o transferu istraživanja sa neidentifikovanom njemačkom kompanijom, a prvi korak je bio da se napravi studija za kineskog partnera o tehnologiji mašinskih djelova koji bi mogli da se koriste za brodske motore, uključujući i one u bojnim brodovima.

Iza tog kineskog partnera stajao je rukovodilac Tomasa R. u MSS, a projekat je finansirala kineska država, tvrde u u tužilaštvu.

U trenutku hapšenja osumnjićeni su bili u pregovorima u vezi daljih istraživačkih projekta koji bi mogli biti korisni za proširenje borbene snage kineske mornarice. Osumnjičeni su takođe uz finansiranje MSS nabavili specijalni laser i izvezli ga u Kinu bez dozvole, iako je po pravilima Evropske unije klasifikovan kao instrument "dvostruke namjene".

Tužilaštvo je dodalo da su stanovi svih osumnjičenih u Dizeldorfu i Bad Homburgu blizu Franfurta detaljno pretraženi.

Bonus video: