Matvijenko: Rusija ima nacrt zakona o mjerama odmazde, Evropljani će izgubiti više nego mi

Najviši zvaničnici u SAD žele da zaplijene imovinu kako bi pomogli Ukrajini, iako su neki bankari i evropski zvaničnici zabrinuti da bi takvo uzimanje imovine bilo opasan presedan, prenosi Rojters

3256 pregleda 1 komentar(a)
Matvijenko, Foto: Screenshot/Youtube
Matvijenko, Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednica gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko upozorila je danas Evropu da je Rusija već napisala zakon za odmazdu ako Zapad zaplijeni gotovo 300 milijardi dolara ruske imovine i iskoristi je za pomoć Ukrajini.

"Imamo pripremljen odgovor. Imamo nacrt zakona o mjerama odmazde, koji smo spremni da odmah razmotrimo. A Evropljani će izgubiti više nego mi", izjavila je Matvijenko, ne navodeći detalje, prenosi RIA novosti.

Ona je i članica moćnog ruskog Savjeta bezbjednosti.

Nakon što je predsjednik Vladimir Putin poslao vojsku u Ukrajinu 2022, SAD i njene saveznice zabranile su transakcije s ruskom centralnom bankom i ministarstvom finansija, blokirajući oko 300 milijardi dolara ruske imovine na Zapadu.

Najviši zvaničnici u SAD žele da zaplijene imovinu kako bi pomogli Ukrajini, iako su neki bankari i evropski zvaničnici zabrinuti da bi takvo uzimanje imovine bilo opasan presedan, prenosi Rojters.

Američki Predstavnički dom usvojio je u subotu zakon s odredbom koja omogućuje zaplenu ruske imovine, mada najveći deo ruske imovine nije u SAD nego u Evropi.

Bonus video: