Španija povlači svog ambasadora u Argentini poslije sporne izjave predsjednika Mileija

Šef španske diplomatije Hose Manuel Albares izjavio je da Španija traži javno izvinjenje od argentinskog predsjednika, poslije njegove izjave o supruzi španskog premijera

5215 pregleda 0 komentar(a)
Havijer Milei na skupu u Madridu, Foto: Reuters
Havijer Milei na skupu u Madridu, Foto: Reuters

Španska vlada saopštila je danas da povlači svog ambasadora u Argentini do daljeg, optužujući argentinskog predsjednika Havijera Mileija da je "uvrijedio Španiju" i premijera Pedra Sančesa tokom govora u Madridu.

Šef španske diplomatije Hose Manuel Albares izjavio je da Španija traži javno izvinjenje od argentinskog predsjednika, poslije njegove izjave tokom dana o supruzi španskog premijera.

Milei je danas učestvovao na kongresu "Evropa viva 24" koju je organizovala španska ekstremno desničarska partija Voks, a čiji je on bio počasni gost.

Argentinski predsjednik, koji je poznat po nepredvidljivim izjavama i u višenedjeljnom otvorenom sukobu sa španskom vladom, napao je ljevičarske stranke uvredljivim izrazima. Ovog puta je optužio Sačesovu suprugu Begonju da je "korumpirana" iako je nije konkretno izgovorio njeno ime.

"Svjetske elite ne shvataju koliko destruktivno može biti sprovođenje ideja socijalizma. Oni ne znaju tip društva i zemlje koje ovo može da proizvede i tip ljudi koji se drže vlasti i nivo zloupotrebe koji to može da generiše", rekao je argentinski predsjednik.

"A kad imate korumpiranu suprugu, uprljate se i treba vam pet dana da o tome razmišljate", rekao je Milei.

Argentinski predsjednik je aludirao na nedavnu odluku Sančesa da obustavi sve svoje aktivnosti i odstupi na pet dana kako bi razmotrio moguću ostavku, pošto je špansko pravosuđe otvorilo preliminarnu istragu protiv njegove supruge za trgovinu uticajem i korupciju.

"Izuzetno teške riječi koje je danas izgovorio Milei u Madridu prevazilaze bilo kakvu vrstu političkih i ideoloških razlika", rekao je šef španske diplomatije u televizijskoj izjavi nekoliko sati poslije izjave predsjednika Argentine.

Te riječi su bez presedana u istoriji međunarodnih odnosa, a još manje u istoriji odnosa dvije zemlje i dva naroda ujedinjena čvrstim vezama bratstva, dodao je Albares.

"Iz tih razloga sam pozvao našeg ambasadora u Buenos Ajresu sine die (do daljeg) na konsultacije i Španija zahtijeva javno izvinjenje od Mileija", dodao je španski ministar.

Prema njegovim riječima, ako ne bude izvinjenja, onda će Španija "preduzeti sve mjere koje smatra prikladnim da odbrani suverenitet i dostojanstvo".

Španski ministar nije precizirao kakve bi to mjere bile.

Milei je to rekao na kraju trodnevne posjete Španiji, tokom koje se nije sastao ni sa španskim kraljem Felipeom Šestim ni Sančesom.

Španski premijer je tokom predsjedničke kampanje i izbora u Argentini podržao rivala Mileija, Serhija Masu, a sa argentinskim predsjednikom ima hladne odnose.

Bonus video: