EU domaćin razgovora o jačanju palestinske vlasti za Gazu

Borelj poručio da Izrael mora da se pridržava odluke najvišeg suda Ujedinjenih nacija i da prekine svoju ofanzivu na grad Rafa na jugu Gaze

19721 pregleda 11 komentar(a)
Borelj, Foto: Reuters
Borelj, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.05.2024. 23:55h

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj ugostio je 26. maja palestinskog lidera Mohameda Mustafu na međunarodnim razgovorima o jačanju palestinskih vlasti kako bi na kraju preuzeli vlast u Gazi od Hamasa.

EU i SAD su Hamas proglasile terorističkom organizacijom.

"Jaka" palestinska uprava je potrebna za postizanje mira na Bliskom istoku, rekao je Borelj neposredno prije sastanka sa Mustafom, dodajući da je "funkcionalna palestinska uprava" takođe u interesu Izraela.

Borelj je poručio i da Izrael mora da se pridržava odluke najvišeg suda Ujedinjenih nacija i da prekine svoju ofanzivu na grad Rafa na jugu Gaze.

Mustafa je rekao da je sastanak 26. maja bio "veoma važna prilika" za palestinske vlasti da iznesu svoje prioritete i planove.

On je rekao da je "prvi prioritet" podrška Palestincima u Gazi, prekidom vatre, a zatim i "obnova institucija palestinske vlasti" na toj teritoriji, nad kojom je Hamas preuzeo kontrolu 2007. godine.

On je takođe pozvao međunarodne partnere da izvrše pritisak na Izrael da oslobodi sredstva takozvane Palestinske uprave kako bismo "bili spremni da reformišemo naše institucije... i nadamo se da ćemo zajedno održati naše napore ka državnosti i miru u regionu".

Sastankom u Briselu, usredsređenom na međunarodnu pomoć, predsjedavao je norveški ministar spoljnih poslova Espen Bart Ejde, u skladu sa ulogom njegove zemlje u Sporazumu iz Osla iz 1993. godine koji je uspostavio niz aranžmana između Palestinaca i Izraela.

Španski šef diplomatije o "pravdi za palestinski narod"

Španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Albares rekao je 26. maja na sastanku sa palestinskim liderom Mohamedom Mustafom da je priznanje države Palestine "pravda za palestinski narod (i) najbolja garancija bezbjednosti za Izrael".

Pozdravljajući potez Španije, Norveške i Irske da priznaju palestinsku državu u utorak, Mustafa je rekao: "Želimo da sve zemlje u Evropi učine isto".

d
foto: Reuters

Izrael je upozorio Španiju, Norvešku i Irsku da će se suočiti sa "ozbiljnim posledicama" zbog njihovog najavljenog priznanja palestinske države.

Izraelski napadi u Gazi u znak odmazde za Hamasov napad 7. oktobra dao je podsticaj zemljama da priznaju Palestinu.

Većina zemalja članica UN priznaje palestinsku državnost. Zemlje EU su podijeljene po tom pitanju.

Španija, Norveška i Italija pridružiće se državama EU Bugarskoj, Kipru, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Švedskoj koje su priznale Palestinu.

Predsednik SAD Džo Bajden vjeruje da se palestinska država treba postići pregovorima, a ne jednostranim priznanjem, saopštila je Bijela kuća nakon što su Irska, Španija i Norveška saopštile da će priznati palestinsku državu.

Netanjahu se protivi okončanju rata

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je 26. maja da se "snažno protivi" okončanju rata u Gazi, uoči sastanka njegovog ratnog kabineta kako bi se sklopio sporazum o primirju i oslobađanju talaca.

U saopštenju Netanjahuove kancelarije prije sastanka navodi se da šef Hamasa u Gazi "nastavlja da zahtijeva kraj rata, povlačenje izraelske vojske iz Pojasa Gaze i ostavljanje Hamasa tu gdje jeste, kako bi mogao da iznova i iznova vrši zločine od 7. oktobra", misleći na napad koji je pokrenuo rat.

"Premijer Netanjahu se tome oštro protivi", navodi se u saopštenju.

Bonus video: