Vatikan: Glumac Roberto Beninji i papa Franjo obilježili Svjetski dan mladih

Beninji, trostruki dobitnik Oskara 1999. godine, unio je dašak ležernosti na kraju religiozne ceremonije

3419 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Italijanski glumac i reditelj Roberto Beninji tokom pola sata u Vatiku je danas "ukrao slavu" poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franja humorističnim monologom na kraju manifestacije Svjetski dan mladih.

Beninji, trostruki dobitnik Oskara 1999. godine, unio je dašak ležernosti na kraju religiozne ceremonije, prvo pozdravivši "sve važne ljude" i pretvarajući se da je pritom zaboravio - papu.

Potom se ​​odmah okrenuo prema poglavaru crkve i uz osmijeh mu rekao: "Htio bih da dođem da Vas poljubim, i da ovdje zaplešemo tango pošto ste Argentinac", rekao je glumac.

"Na ulazu su mi dva švajcarska stražara rekla 'Gospodine Beninji, možete da radite šta hoćete, osim jedne stvari, ne možete da dodirujete papu'. Poljubac, a poljubac mogu da dam, čemu služe poljupci, ako ne možemo da ih dijelimo?", rekao je glumac približavajući se papi kojeg je potom poljubio u oba obraza.

d
foto: Reuters

Nastavio je u istom tonu još pola sata, smjenjujući šale i ozbiljne savjete djeci, predlažući papi da bude njegov kandidat za sljedeće izbore, ili govoreći djeci da njeguju svoje snove jer među njima može biti skriven budući afrički papa, azijski papa, ili prva žena papa.

Papa Franjo je prethodno zatvorio prvi Svjetski dan djeteta klasičnom misom na Trgu Svetog Petra u prisustvu desetina hiljada vernika, djece i roditelja.

Argentinski papa (87) je misu, kojoj je prisustvovala i premijerka Đorđa Meloni, započeo tako što je deci savjetovao da se mole prije svega za mir.

Bonus video: