Zelenski odbio predlog Kine i Brazila: "Rusija će sve blokirati, želi da nas zbriše"

elenski je kazao da će posrednici moći da Rusiji prenesu predloge kada se učesnici predstojećeg samita saglase o dokumentu u kojem će se detaljno navesti koraci za uspostavljanje "pravednog mira" u Ukrajini na osnovu mirovnog plana Kijeva

9689 pregleda 3 komentar(a)
Zelenski i Pedro Sančez, premijer Španije, Foto: Reuters
Zelenski i Pedro Sančez, premijer Španije, Foto: Reuters

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbio je danas predlog Kine i Brazila koji insistiraju na učešću Rusije na samitu za mir u Ukrajini, zakazanom za sredinu juna u Švajcarskoj.

"Ne smatramo da Rusija treba da učestvuje u tome, jer će Rusija sve blokirati - to je jasno", rekao je Zelenski novinarima u Madridu, gdje je u posjeti. "Ona želi da uništi Ukrajinu, da nas zbriše", rekao je on i dodao da se ne može imati "nikakvog povjerenja u (Vladimira) Putina".

Zelenski je kazao da će posrednici moći da Rusiji prenesu predloge kada se učesnici predstojećeg samita saglase o dokumentu u kojem će se detaljno navesti koraci za uspostavljanje "pravednog mira" u Ukrajini na osnovu mirovnog plana Kijeva.

Po njegovim riječima, učešće na toj konferenciji 15. i 16. juna već je potvrdilo 90 zemalja.

"Mi smo u stanju da (...) nađemo izlaz iz situacija koje je Rusija donijela ovim ratom, a onda ih posrednici mogu pokazati predstavnicima Rusije" - dodao je Zelenski.

"Zato sada pozivamo sve: imamo svoj osnovni (plan), ali smo otvoreni da čujemo i druga mišljenja", rekao je on.

Zelenski je u nedjelju pozvao svoje američke i kineske kolege da učestvuju na toj mirovnoj konferenciji. Moskva koja nije pozvana, već predviđa neuspjeh.

Strateški partner Rusije, Peking je ponovio prošle nedelje svoj stav u zajedničkoj izjavi sa Brazilom da podržava "međunarodnu mirovnu konferenciju u odgovarajuće vrijeme, koju priznaju i Rusija i Ukrajina, uz ravnopravno učešće svih strana i uz poštenu diskusiju o svim mirovnim planovima".

U nedavnom intervjuu za AFP, Zelenski je pomenuo tri pitanja o kojima će se pregovarati u Švajcarskoj.

Prvo je slobodna plovidba Crnim morem da bi se zaštitila sigurnost snabdijevanja svijeta hranom dozvoljavanjem ukrajinskog izvoza žitarica.

Drugo pitanje je dogovor o pozivu za zaustavljanje napada na energetsku infrastrukturu.

Treće je povratak u Ukrajinu hiljada djece deportovane u Rusiju što je zločin - smatra Međunarodni krivični sud koji je zbog toga naložio hapšenje Putina.

Bonus video: