Francuska: Stotine hiljada učesnika demonstracija zbog jačanja krajnje desnice

Demonstranti su držali plakate na kojima je pisalo "Sloboda za sve, jednakost za sve i bratstvo sa svima" što je aluzija na francuski državni moto "sloboda, jednakost, bratstvo" i "Hajde da razbijemo granice, dokumenti za sve, ne zakon o imigraciji"

8177 pregleda 3 komentar(a)
Detalj sa demonstracija, Foto: Reuters
Detalj sa demonstracija, Foto: Reuters

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske saopštilo je danas da je više od 250.000 ljudi protestvovalo širom zemlje zbog jačanja nacionalističke krajnje desnice, samo dvije nedjelje prije prevremenih parlamentarnih izbora.

Uprkos kišnom i vjetrovitom vremenu, više od 75.000 onih koji strahuju da će izbori dovesti do formiranja prve francuske krajnje desničarske vlade nakon Drugog svjetskog rata okupili su se danas u Parizu prije nego što su prošetali ulicama francuskog glavnog grada. Mir u francuskoj prijestonici obezbijeđivalo je 21.000 policajaca i žandarma.

Demonstranti su držali plakate na kojima je pisalo "Sloboda za sve, jednakost za sve i bratstvo sa svima" što je aluzija na francuski državni moto "sloboda, jednakost, bratstvo" i "Hajde da razbijemo granice, dokumenti za sve, ne zakon o imigraciji". Neki su uzvikivali "Slobodna Palestina" i nosili marame "arafatke".

Policija u Parizu prijavila je "brojne pokušaje nanošenja štete" od strane demonstranata i saopštila da je uhapšeno sedam osoba. Upotrijebljen je suzavac protiv demonstranata koji su pokušali da unište jednu autobusku stanicu i reklamne table na njoj.

U gradu Nici na francuskoj rivijeri, demonstranti desničari su prošetali glavnom gradskom ulicom, skandirajući protiv predsjednika Emanuela Makrona. Organizatori su saopštili da je učestvovalo 3.000, dok policija navodi broj od 2.500

Nica se tokom protekle decenije čvrsto okrenula u korist krajnje desnog Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen.

Novi izbori za donji dom parlamenta zakazani za 30. jun i 7. jul. Da bi spriječili da partija Nacionalno okupljanje pobijedi na predstojećim izborima, ljevičarske stranke su se u petak konačno dogovorile da formiraju koaliciju.

Istraživanja javnog mnjenja u Francuskoj pokazuju da će Nacionalno okupljanje prednjačiti u prvom krugu parlamentarnih izbora. Ta partija je zauzela prvo mjesto na evropskim izborima, osvojivši više od 30 odsto glasova u Francuskoj, skoro dvostruko više od Makronove stranke Renesansa.

Makronov mandat traje još tri godine, do 2027. godine, ali njegovo predsjedništvo bi bilo oslabljeno ako nacionalno okupljanje pobijedi, što bi moglo dovesti njenog partijskog lidera Bardelu na mjesto premijera, sa širokim ovlašćenjima u unutrašnjim i ekonomskim poslovima, dok bi Makron zadržao kontrolu nad spoljnim poslovima i odbranom, bez obzira na rezultat francuskih parlamentarnih izbora.

Bonus video: