Ruteu za šefa NATO-a fali još samo podrška Rumunije

Mađarska i Slovačka podržale kandidaturu bivšeg holandskog premijera za generalnog sekretara zapadne vojne alijanse

20441 pregleda 27 reakcija 12 komentar(a)
Mark Rute, Foto: Rojters
Mark Rute, Foto: Rojters

Mađarska i Slovačka podržale su juče kandidaturu Marka Rutea za novog generalnog sekretara NATO-a, što je važan korak za bivšeg holandskog premijera na njegovom putu da dobije tu funkciju.

NATO donosi odluke konsenzusom, tako da je svakom kandidatu potrebna podrška svih 32 saveznika. Samo Rumunija, čiji predsjednik Klaus Johanis, takođe, želi tu funkciju, i dalje se protivi Ruteovoj kandidaturi, ističe agencija Rojters.

Podrška Mađarske uslijedila je nakon sastanka premijera Viktora Orbana sa aktuelnim generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom prošle nedjelje, gdje su se dvije strane dogovorile o tome da Mađarska neće blokirati NATO odluke o pomoći Ukrajine, ali je dogovoreno i da ona neće učestvovati u toj pomoći.

Stoltenberg i Orban u Budimpešti 12. juna
Stoltenberg i Orban u Budimpešti 12. junafoto: REUTERS

“Mark Rute je potvrdio da u potpunosti podržava ovaj dogovor i da će nastaviti da to čini ako postane novi generalni sekretar NATO-a”, napisao je Orban na društvenoj mreži X.

“U svjetlu tog obećanja, Mađarska je spremna da podrži Ruteovu kandidaturu za generalnog sekretara NATO-a”.

Novi šef NATO-a će se suočiti sa izazovom održavanja podrške saveznika Ukrajini u borbi protiv ruske invazije, istovremeno pazeći da spriječi svaku eskalaciju koja bi mogla direktno uvući vojnu alijansu u rat sa Moskvom.

Orban se ranije protivio Ruteovoj kandidaturi jer je izrazio “problematične” stavove koji uključuju i ideju da Mađarska treba da napusti Evropsku uniju.

Mađarska je u sporu sa drugim NATO članicama zbog toga što Orban uporno njeguje bliske odnose sa Rusijom i zbog njegovog odbijanja da pošalje oružje Ukrajini, a mađarski šef diplomatije je prošlog mjeseca planove da se pomogne toj ratom razorenoj zemlji okarakterisao kao “ludačku misiju”.

Turska i Slovačka su takođe promijenile stav o Ruteovoj kandidaturi, a Turska je krajem aprila saopštila da će ga podržati, dok je Slovačka svoju podršku objavila ranije juče.

Slovačka, koja se graniči sa Ukrajinom, naglasila je potrebu da novi NATO šef pomogne u postizanju dogovora o zaštiti vazdušnog prostora Slovačke, kazao je predsjednik te zemlje Peter Pelegrini, nakon što je prethodna slovačka vlada donirala sisteme S-300 Ukrajini, a saveznici povukli patriot sisteme koji su tamo bili privremeno pozicionirani.

Bonus video: