Separatisti proglasili novu državu na istoku Ukrajine

Ukrajina je pokazala "svoju trenutnu i buduću nesposobnost pružanja mira i blagostanja svojim građanima", napisali su separatisti u deklaraciji
86 pregleda 12 komentar(a)
Donjecka Narodna Republika, Foto: Reuters
Donjecka Narodna Republika, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.07.2017. 11:25h

Proruski separatisti su na istoku Ukrajine proglasili su novu državu koju su nazvali - Mala Rusija.

Ukrajina je pokazala "svoju trenutnu i buduću nesposobnost pružanja mira i blagostanja svojim građanima", napisali su separatisti u deklaraciji koju je objavila pobunjenička novinska agencija Donjeck.

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DPR) Aleksandar Zaharčenko izjavio je danas da je u pripremi ustav nove države koji će kasnije biti iznijet na glasanje.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko odgovorio je na vijest o proglašenju nove države obećanjem da će ponovo uspostaviti ukrajinsku suverenost u pobunjeničkim područjima, prenosi hina.

"Projekat nove Rusije je pokopan", rekao je Porošenko, a prenio njegov sekretar Svetoslav Cegolko na Tviteru.

Separatistička pobuna izbila je prije tri godine u dvijema najistočnijim ukrajinskim regijama, Donjecku i Luhansku, nakon što je protestima u Kijevu zbačen proruski predsjednik Viktor Janukovič.

Rusija je taj čin proglasila pučem u režiji zapada, pa se osvetila aneksijom ukrajinskog poluostrva Krima gdje je stacionirana ruska crnomorska flota.

Moskva otvoreno podržava pobunjenike na istoku Ukrajine, ali odbacuje optužbe Kijeva da je tamo poslala svoje vojnike ili oružje.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u sukobu je dosad poginulo oko deset hiljada ljudi.

Bonus video: