GODINU DANA OD POKUŠAJA PUČA

Kiličdaroglu: Pravda je uništena, vanredno stanje daje neograničenu moć

Kiličdaroglu, lider Republikanske narodne partije (CHP) pozvao je na odgovornost zvaničnike koji su omogućili pučistima da se infiltriraju na "najosjetljivije položaje u državi"
1 komentar(a)
Kemal Kiličdaroglu, Foto: Reuters
Kemal Kiličdaroglu, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.02.2019. 13:55h

Čelnik glavne turske opozicione stranke Kemal Kiličdaroglu kritikovao je u subotu, na posebnoj sjednici parlamenta, tursku vladu zbog neuspjeha u sprječavanju prošlogodišnjeg pokušaja puča, kao i zbog čistki koje su uslijedile nakon njega, prenosi DPA.

Kiličdaroglu, lider Republikanske narodne partije (CHP) lijevog centra, tražio je na sjednici turskog parlamenta kojom se obilježava prva godišnjica pokušaja puča koji se dogodio 15. jula,  odgovornost onih zvaničnika koji su omogućili pučistima da se infiltriraju na "najosjetljivije položaje u državi".

Turske vlasti za taj čin optužuju pokret Fetulaha Gulena, vjerskog lidera koji je u egzilu u Pensilvaniji u Sjedinjenim Državama. Gulen je odbacio te optužbe, a sumnju u njegovu umiješanost u puč, po pisanju Rojtersa, odbacila je i njemačka obavještajna agencija BND, prenosi Hina.

Kiličdaroglu je naglasio kako su pokušaji parlamenta da istraži puč bili onemogućeni, u šta su bili uključeni i turski bezbjednosni čelnici, prenosi DPA. 

U svojem govoru, kojem je prisustvovao i predsjednik Redžep Tajip Erdogan, pozvao na jačanje demokratije i kritikovao postojeće "trajno" vanredno stanje, koje vladi dopušta da vlada dekretom.

"Pravda je uništena", zaključio je opozicioni lider, koji je nekoliko dana prije ove godišnjice uspio mobilizovati stotine hiljada nezadovoljnih građana na protestima protiv turskih vlasti. 

Čelnik NATO saveza Jens Stoltenberg u subotu je povodom obilježavanja godišnjice poručio da je "neprihvatljiv" svaki pokušaj potkopavanja demokratije u bilo kojoj od zemalja članica tog vojnog saveza, javljaju agencije. 

"Demokratija i vladavina prava su zajedničke vrijednosti NATO saveza. Na prvu godišnjicu pokušaja puča u Turskoj ponavljam svoju snažnu poruku da je bilo kakav pokušaj potkopavanja demokratije u nekoj od savezničkih država neprihvatljiv", napisao je Stoltenberg, dodavši kako se "i dalje sjeća šoka" kad je vidio bombardovanu zgradu turskog parlamenta. 

Posebno zasijedanje turske Skupštine početak je dvodnevnih manifestacija kojima se obilježavaju događaji 15. jula širom Turske i svijeta. Predsjednik Erdogan održaće u parlamentu govor tačno u 1 sat i 32 minuta poslije ponoći između subote i nedjelje, tačno u vrijeme kada su pučisti bombardovali zgradu parlamenta.