ID odgovorna za pokušaje napada u Parizu i Briselu u junu

U najnovijem izdanju svog onlajn magazina "Rumija", koji se objavljuje na više jezika, ID je navela da stoji iza dvije operacije u kojima nije bilo žrtava, sem napadača
0 komentar(a)
Islamska država, Foto: Shutterstock
Islamska država, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.07.2017. 19:31h

Takozvana Islamska država saopštila je da su dva njena pripadnika odgovorna za pokušaje napada u Parizu i Briselu u junu ove godine.

U najnovijem izdanju svog onlajn magazina "Rumija", koji se objavljuje na više jezika, ID je navela da stoji iza dvije operacije u kojima nije bilo žrtava, sem napadača.

AP podsjeća da je 20. juna poznati radikalni islamista zabio automobil pun oružja i plinskih boca u policijski kombi na Jelisejskim poljima.

U napadu je poginuo vozač, 31-ogodišnji Adam Đaziri, ali niko drugi nije povrijeđen.

U pismu koje je uputio svojoj porodici prije napada naveo je da je želio da ode u Siriju, alli da su ga zaustavili "otpadnici koji su protiv Islamske države".

Narednog dana, bomba je eksplodirala na željezničkoj stanici u Briselu, žrtava nije bilo, a osumnjičenog je ubio vojnik.

Vlasti su osumnjičenog za taj pokušaj napada identifikovali kao 36-ogodišnjeg Marokanca.

Belgijski istražitelji saopštili su da postoje nagoveštaji da je osumnjičeni bio naklonjen terorističkoj organizaciji Islamska država.

Magazin "Rumija" identifikovao je oba napadača kao "vojnike kalifata" u okviru liste napada koji su počinjeni tokom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana.

Bonus video: