Novi skandal u Vatikanu: Novcem dječje bolnice renovirali kardinalov stan?

5 komentar(a)
Katolički sveštenik, Foto: Shutterstock
Katolički sveštenik, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.07.2017. 13:55h

Tužilaštvo u Vatikanu podiglo je optužnicu protiv bivšeg upravnika i nekadašnjeg blagajnika dječje bolnice "Bambino Đezu" Đuzepea Profitija i Masima Spine zbog sumnje da su 422.000 eura iz fondacije bolnice dali za renoviranje stana uticajnog kardinala Tarčizija Bertonea i to nakon što je penzionisan.

Agencija AP navodi da će suđenje Profitiju i Spini početi narednog utorka.

U optužnici se navodi da je Profiti, čije su upravljanje "papskom bolnicom" i kvalitet brige za djecu istraživala agencija AP, priznao da je isplatio novac, ali i tvrdio da je to bila dobra investicija, jer taj stan fondacija mogla da koristi za skupove na kojima bi se prikupljale donacije bolnici.

Ovo je samo jedan od skandala koji u zadnje vrijeme potresa Vatikan.

Tako je Vatikanska policija 5. jula navodno upala i prekinula homoseksualnu orgiju u stanu koji pripada Kongregaciji za doktrinu vjere – Odjeljenju čija je obaveza da se bavi pedofilijom i seksualnim zlostavljanjima.

Vatikanski kardinal Džordž Pel, prefekt za ekonomska pitanja Svete Stolice, optužen je 29. juna u Australiji za višestruko seksualno zlostavljanje djece. Radi se o starim optužbama koje je on ponovo kategorički demantovao, prenose agencije.

Bonus video: