Europol uhapsio 14 osumnjičenih za seksualno zlostavljanje djece

Glavni osumnjičeni, muškarac iz Njemačke (39) identifikovan je i uhapšen nakon nekoliko meseci istraživanja, a sumnjiči se i da je upravljao platformom i obezbjeđivao tehničku infrastrukturu za rad
0 komentar(a)
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.07.2017. 14:13h

U prethodnih pet nedjelja uhapšeno 14 osoba osumnjičenih za seksualno zlostavljanje djece i distribuciju video materijala na kojima je zlostavljanje djece.

Kako je navela Agencija za sprovođenje zakona EU (Europol), akciju hapšenja sprovele su njemačka Kancelarija saveznog tužilaštva i Savezna kancelarija kriminalističke policije uz podršku Europola, koje su osim hapšenja ugasile i platformu za zlostavljanje djece Elisijum (Elysium), koja je osnovana 2016. godine i koja je bila pristupačna jedino preko Darkneta.

Ta platforma, koja je napravljena kao forum, imala je 87.000 članova, a korišćena je za razmjenu materijala na kojem se vidi zlostavljanje dece, a koja je imala grupe za četovanje u Nemačkoj, Francuskoj, Španiji i Italiji.

Glavni osumnjičeni, muškarac iz Njemačke (39) identifikovan je i uhapšen nakon nekoliko meseci istraživanja, a sumnjiči se i da je upravljao platformom i obezbjeđivao tehničku infrastrukturu za rad.

Drugi uhapšeni iz Bavarske (61) osumnjičen je za proizvodnju i širenje materijala sa zlostavljanjem djece starosti od 5 do 7 godina.

U saopštenju se navodi da je uhapšen i muškarac (56) iz Baden Vitemberga pod sumnjom da je bio moderator foruma na platformi i grupa za četovanje.

Svi uhapšeni nalazili su se i komunicirali preko platforme Elisijum, koja je momentalno ugašena. Kako se navodi Europol podržava istragu analizama, koordinacijom i razmjenom operativnih podataka.

Stiven Vilson iz Europola kazao je da je akcija njemačkih vlasti uz pomoć Europola rezultirala hapšenjem osoba koje ne samo da su psihički maltretirale djecu, već i gašenjem platforme putem koje se distribuirao materijal koji je prikazivao maltretiranje djece.

Bonus video: