Vatikan razmatra ekskomunikaciju mafijaša i korumpiranih

Pedesetak zvaničnika iz više zemalja, visoki crkveni poglavari, sudije, diplomate, policajci okupili su se u Vatikanu u sklopu "Međunarodne debate o korupciji"
1 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.06.2017. 11:12h

Vatikan razmatra mjeru ekskomunikacije mafijaša i korumpiranih, bez obzira iz koje zemlje dolaze, prenose u nedjelju talijanski mediji nakon međunarodnog sastanka održanog u Svetoj stolici, prenosi Hina.

Pedesetak zvaničnika iz više zemalja, visoki crkveni poglavari, sudije, diplomate, policajci okupili su se u Vatikanu u sklopu "Međunarodne debate o korupciji".

Ta grupa radi na izradi zajedničkog dokumenta koji će odrediti niz radova i budućih inicijativa, navodi se u saopštenju.

"Među inicijativama treba istaknuti potrebu produbljenja pitanja o izopštenju korumpiranih i mafijaša, na međunarodnom nivou i pravosudnoj doktrini Crkve", zaključuje se u saopštenju.

Papa Franjo je već u junu 2014. ekskomunicirao 'Ndrangetu, moćnu kalabrijsku mafiju tokom posjete toj regiji na jugu Italije, ali odnosi između Crkve i organizovanog kriminala su često dvoznačni. Mafijaši su pokrovitelji svečanih povorki, postoje veze ili pokušaji uticaja na neke crkvene zvaničnike, kao i pronevjere novca u karitativnim institucijama, a zabilježene su i kupovine nekretnina Vatikana.

Lokalni biskupi su takođe izopštili sicilijanske mafijaše i one iz Kampanje, u okolini Napulja, ali Katoličkoj crkvi nedostaje pravni dokument opšte vrijednosti.

"Zašto ostatak Italije ili svijeta ne bi imali ista pravila. Grupa stručnjaka je postavila pitanje kolumbijskih ili meksičkih narkobosova i istakla potrebu kaznene uredbe, pravnog službenog dokumenta na državnom i svjetskom nivou", izjavio je za La Stampu monsinjor Mikele Penisi, nadbiskup Monreala na Siciliji, koji je i član radne grupe.

Državni tužilac Kalabrije je rekao za isti dnevni list da je odluka Vatikana o ekskomunikaciji vrlo važan signal.

"Crkva je ovdje jako važna, distancirati se od 'Ndrangete' znači izolovati je, što nije beznačajno", dodao je.

Dnevni list la Republika navodi da se radi o "istorijskom zaokretu", jer se u isti plan stavljaju korumpirani i mafijaši i podsjeća da je izopštenje najstroža kazna koju Katolička crkva priprema za svoje članove.

Bonus video: