Putin: Upozoravao sam Evropu na SAD

Predsjednik Rusije je kazao da je u govoru u Minhenu 2007. godine upozorio na rastući američki osjećaj da treba da bude izuzeta od određenih regulativa i na rizik da SAD svoja pravila nameću drugim državama
51 pregleda 4 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.06.2018. 06:36h

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je juče da je prije više godina upozorio evropske države na rizik od toga da Sjedinjene Države nameću svoja pravila, i da one sada plaćaju cijenu jer su ga tada ignorisale.

Tokom jučerašnjeg godišnjeg programa „Direktna linija“, u kojem ruski lider u televizijskom prenosu odgovara na pitanja građana, Putin je uporedio tarife koje je Vašington uveo prošle godine na uvoz aluminijuma i čelika iz Kanade, Meksika i država EU sa ekonomskim sankcijama.

„Izgleda kao da su naši partneri mislili da njih nikada neće pogoditi ova kontraproduktivna politika restrikcija i sankcija. Međutim, svjedoci smo da se to sada dešava“.

Predsjednik Rusije je kazao da je u govoru u Minhenu 2007. godine upozorio na rastući američki osjećaj da treba da bude izuzeta od određenih regulativa i na rizik da SAD svoja pravila nameću drugim državama.

„Upravo to se sada dešava. Niko nije želio da sluša, i niko nije učinio ništa da to spriječi. Pa, evo vam ga sad. Večera je servirana... sjedite i jedite“.

Putin je takođe optužio SAD da su poremetile strateški nuklearni balans, i kazao da niko ne treba da preduzima ishitrene poteze: „Poimanje da treći svjetski rat može da bude kraj civilizacije treba da nas obuzda“.

Takođe je upozorio susjednu Ukrajinu da će snositi posljedice ukoliko pokuša bilo kakve vojne poteze protiv proruskih separatista na istoku te zemlje dok se u Rusiji na ljeto bude održavalo Svjetsko prvenstvo u fudbalu.

„Nadam se da neće biti provakcija, međutim ukoliko se to dogodi, mislim da će imati ozbiljne posljedice za ukrajinsku državu“.

Putin je kazao da će ruske snage ostati u Siriji dokgod to bude u interesu Rusije.

Kritičari tvrde da je cjelokupni događaj u kojem Putin odgovara na pitanja građana, a ove godine je organizovan nedjelju dana prije početka Svjetskog prvenstva, farsa kako bi Rusi stekli utisak da mogu da utiču na birokratiju i režimski sistem.

Putin i njegovi saradnici su kazali da je to zapravo dragocjena prilika da osjete raspoloženje građana i saznaju više o njihovim realnim problemima.

Analitičari Putinov nastup, tokom kojeg je ove godine više od četiri sata odgovorao na skoro 80 pitanja, porede sa audijencijama cara kada je primao podanike i obećavao da će im riješiti probleme.

On je juče dodijelio rusko državljanstvo jednoj Ukrajinki koja je izgubila šaku i nogu kada je njen dom u Siriji bombardovan, ukinuo porez na avionske karte za letove između Moskve i ruskog Dalekog istoka, obećao da će smanjiti cijene goriva i kazao da će se pozabaviti žalbama žene koja je kazala da joj je kuća oronula.

Putin je i ruskim biznismenima kazao da ih je upozoravao na rizike od čuvanja imovine u inostranstvu. Na pitanje o problemima sa izdavanjem vize milijarderu Romanu Abramoviču u Britaniji, Putin je kazao: „Upozorio sam ih da se to može dogoditi. Svojevremeno sam predlagao da naše kompanije čuvaju kapital u Rusiji, našoj otadžbini. Ko će im pomoći u inostranstvu? Tamo ih progone. Stvoreni su uslovi koji im onemogućavaju poslovanje“.

Putin je kazao da ne misli da su bivši ruski špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani ruskim vojnim nervnim agensom „novičokom“.

„Da je, kao što to tvrdi Britanija, protiv tih ljudi upotrijebljen vojni hemijski agens oni bi umrli u roku od nekoliko sekundi ili minuta. Hvala Bogu, to se nije dogodilo. Očigledno je u pitanju nešto drugo“, kazao je ruski predsjednik i dodao da želi da Rusija ima pristup svojoj državljanki Juliji Skripalj i da preko konzularnih službi pokušava da sarađuje u istrazi.

Bonus video: