Mej: Pregovori o Bregzitu počinju za dvije nedjelje

Pregovori o Bregzitu treba da počnu 19. juna, godinu dana od referenduma o izlasku Britanije iz EU
0 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.06.2017. 07:48h

Velika Britanija planira da pregovore o Bregzitu počne prema planu, "za dvije nedjelje", izjavila je britanska premijerka Tereza Mej, saopštio je danas Dauning strit.

Kako se navodi, premijerka je to potvrdila u telefonskom razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Tereza Mej nadala se da će ojačati stranku na upravo održanim parlamentarnim izborima i imati odriješene ruke da pregovara "tvrd" Bregzit sa evropskom dvadesetsedmoricom.

Pregovori o Bregzitu treba da počnu 19. juna, godinu dana od referenduma o izlasku Britanije iz EU.

Dauning strit: Nastavljaju se pregovori o vladi

Dauning strit je danas saopštio da su u toku pregovori sa sjevernoirskom Demokratskom unionističkom partijom (DUP) o novoj britanskoj vladi, dan pošto je objavljeno da je načelni dogovor postignut.

Portparol Dauning strita saopštio je da je premijerka Tereza Mej razgovarala sinoć s predstavnicima DUP-a o finalizaciji dogovora.

"Želimo da se postigne ovaj dogovor jer će obezbijediti stabilnost i sigurnost koje su državi potrebne u trenutku kada treba da započne Bregzit" (pregovori o izlasku Britanije iz EU), navodi se u saopštenju.

Konzervativci Tereze Mej osvojili su 318 od 650 mjesta u parlamentu i najjača su stranka poslije izbora, ali nemaju potrebnu većinu od 326 mjesta. Nedostaje im osam mjesta, što može da im obezbijedi DUP, koji ima deset poslanika u parlamentu.

Bonus video: