Desničari u Italiji slave: Španija primila migrante koje su oni odbili

Italija, na čiju se obalu od 2013. iskrcalo oko 700.000 migranata, redovno je optuživala Evropljane da okreću glavu od njenih problema i da su je ostavili samu u migrantskoj krizi
1 komentar(a)
Luiđi Di Majo, Mateo Salvini, Foto: Reuters
Luiđi Di Majo, Mateo Salvini, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.06.2018. 17:30h

Italija se danas hvalila uspjehom pošto je Španija pristala prihvatiti brod sa 629 migranata kojima je pružena pomoć na Sredozemnom moru i tako izvojevala "pobjedu" u nastojanju da smanji priliv migranata na svoju obalu.

"POBJEDA", napisao je velikim slovima na Twitteru italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini, čelnik Lige (krajnja desnica), nakon dvodnevne krize usred Mediterana i sukoba Italije i Malte.

Sudbina broda koji je unajmila francuska nevladina organizacija SOS Mediteran tokom poslijepodneva još nije bila poznata. Brod Akvarijus još nije objavio hoće li se uputiti u Španiju, udaljenu oko 1300 kilometara - za šta mu treba barem četiri dana, prema procjeni agencije Frans pres - u očekivanju naredbe iz središta za koordinaciju spasilačkih akcija u Rimu.

Španska ponuda "ohrabruje i pokazuje da ima zemalja koje su osjetljive na ljudske potrebe", rekla je za AFP Sofi Bo iz SOS Mediteran.

"Otvorili smo front u Evropi", poručio je Salvini na Twitteru, gdje objavljuje pod heštegom "zatvaramo vrata".

"Italija više nije sama", dodao je italijanski premijer Đuzepe Konte, rekavši da je riječ o "velikom zaokretu", piše Hina.

Italija, na čiju se obalu od 2013. iskrcalo oko 700.000 migranata redovno je optuživala Evropljane, pa i kada je na vlasti bio lijevi centar, da okreću glavu od njenih problema i da su je ostavili samu u migrantskoj krizi.

Bonus video: