Holandski Senat odobrio sporazum o pridruživanju Ukrajine EU

"Današnje glasanje u holandskom Senatu šalje važan signal od Holandije i cijele Evropske unije našim ukrajinskim prijateljima. Mjesto Ukrajine je u Evropi, njena budućnost je u Evropi", rekao je Junker u saopštenju
0 komentar(a)
referendum Holandija, Foto: Reuters
referendum Holandija, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.05.2017. 15:29h

Holandski Senat odobrio je danas kompromis oko sporazuma o pridruživanje izmedju EU i Ukrajine koji je u Briselu izdejstvovao holandski premijer Mark Rute posle odbacivanja tog teksta na referendumu u aprilu 2016.

Holandski Senat usvojio je kompromisni predlog sa 50 glasova za i 25 protiv.

Holandija je jedina zemlja članica EU koja nije ratifikovala sporazum o pridruživanju koji predviđa jačanje političkog dijaloga i ekonomskih razmjena između EU i Ukrajine, u nastojanju prbližavanja toj zemlji, susjedu Rusije.

Zahtjevi Holandije odnosili su se pre svega da Ukrajina ne dobije automatski članstvo u EU, da nema vojne saradnje i da Ukrajinci nemaju prohodnost za brzo zapošljavanje u državama članicama Unije.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker brzo je pozdravio zeleno svjetlo koje je dala Holandija.

"Današnje glasanje u holandskom Senatu šalje važan signal od Holandije i cijele Evropske unije našim ukrajinskim prijateljima. Mjesto Ukrajine je u Evropi, njena budućnost je u Evropi", rekao je Junker u saopštenju.

On je izrazio nadu da proces ratifikacije sada može da bude zaključen za samit EU-Ukrajina u julu.

Holandski premijer Rute sa zalagao za ratifikaciju uprkos neslaganju holandskih glasača navodeći da je Evropskoj uniji potrebno da pokaže ujedinjen front i da ojača svoju istočnu granicu prema, kako je naveo, "sve više destabilizirajućoj ruskoj spoljnoj politici".

Bonus video: