IA: Turska neopravdano i politički motivisano smjenjuje zaposlene poslije propalog puča

U izvještaju AI, osuđuje se to što oni koji su smijenjeni ne dobijaju objašnjenje i zato što se kolektivna otpuštanja sprovode "proizvoljno", zbog "nejasnih i generalizovanih motiva", a zbog povezanosti s terorističkom organizacijom
1 komentar(a)
Turska policija, Foto: Reuters
Turska policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.05.2017. 10:11h

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (Amnesty International - AI) optužila je danas Tursku da "proizvoljno, "neopravdano i "politički motivisano" smjenjuje zaposlene poslije propalog vojnog puča prošlog ljeta.

Više od 100.000 ljudi smijenjeno je na osnovu dekreta koji su na snazi od uvođenja vanrednog stanja, navodi se u izvještaju AI.

Turska je poslije propalog puča 15. jula pokrenula čistke u vojsci, gdje je gotovo polovina generala smijenjena, kao i u pravosuđu, medijima, prosvjeti.

U izvještaju AI, osuđuje se to što oni koji su smijenjeni ne dobijaju objašnjenje i zato što se kolektivna otpuštanja sprovode "proizvoljno", zbog "nejasnih i generalizovanih motiva", a zbog povezanosti s terorističkom organizacijom.

"Nadležne vlasti nisu ponudile nijedno pojedinačno obrazloženje odluke o otpuštanju a oni koji su otpušteni, nisu bili u mogućnosti da ga dobiju", navodi se u izvještaju.

Pored toga, ova NVO osuđuje mjere koje pogađaju i članove sindikata, političke aktiviste i novinare.

Turske vlasti negiraju da sprovode "lov na vještice" tvrdeći da su vanredne mjere potrebne da bi se institucije očistile od stranačkih elemenata.

Prema AI, 33.000 nastavnika i zaposlenih u ministarstvu prosvjete je otpušteno, zatim 24.000 policajaca i zaposlenih u ministarstvu unutrašnjih poslova, 8.000 pripadnika vojske, 5.000 univerzitetskih radnika i oko 4.000 sudija, tužiliaca i ostalih pripadnika ministarstva pravde.

Pripremajući izvještaj, AI je intervjuisao 61 čovjeka, uključujući 33 otpuštenih službenika, advokata, kao i predstavnika turskih vlasti.

Turska je uvela vanredno stanje kako bi razbila mrežu povezanu sa propovjednikom Fetulahom Gulenom koga vlasti u Ankari smatraju odgovornim za organizovanje puča. Gulen, koji se trenutno nalazi u egzilu u SAD, odbacio je optužbe.

Bonus video: