Premijerka Poljske širi govor mržnje, ksenofobiju i rasizam?

Krivičnu prijavu podnijela je 26-godišnja Poljakinja Izabela Suder zbog toga što je uvjerena da poljska premijerka svojim izjavama širi predrasude kako bi probudila strah Poljaka od izbjeglica muslimana, piše danas Gazeta viborča
92 pregleda 0 komentar(a)
Beata Šidlo, Foto: Reuters
Beata Šidlo, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.05.2017. 07:44h

Protiv poljske premijerke Beate Šidlo podnijeta je krivična prijava zbog govora mržnje i širenja ksenofobije i rasizma uperenih protiv muslimanskih izbjeglica, kako zbog njenih izjava, tako i zbog toga što dopušta govor mržnje ministrima u svojoj vladi.

Krivičnu prijavu podnijela je 26-godišnja Poljakinja Izabela Suder zbog toga što je uvjerena da poljska premijerka svojim izjavama širi predrasude kako bi probudila strah Poljaka od izbjeglica muslimana, piše danas Gazeta viborča.

U prijavi, Suderova upozorava da Beata Šidlo toleriše govor mržnje i svojih ministara i podsjeća između ostalog na ministra unutrašnjih poslova koji je plašio Poljake da će zbog izbjeglica ostati bez stanova ili lidera vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog koji širio paniku među Poljacima da će im izbkeglice doneti zaraze, boleštine i parazite.

Kirivičnu prijavu protiv premijerka ova mlada Poljakinja podnijela je i zbog konkretne izjave Beate Šidlo krajem marta, nakon terorističkog napada u Londonu, kada je poljskim medijima rekla da na svakog izbjeglicu muslimana mora da se gleda kao na potencijalnog teroristu.

"Uvidjela sam da moram da reagujem jer vidim sve veći prezir prema ljudima koji bježe od rata. Taj prezir i mržnju raspiruju i izjave premijerke Beate Šidlo. Želim da javnost obrati pažnju da ne misle svi kao političari Prava i Pravde", kazala je Izabela Suder poljskom listu.

Vlada premijerke Beate Šidlo pogazila je obećanje prethodne liberalne poljske vlade iz 2015. godine da će u okviru mehanizma relokacije izbjeglica u okviru Evropske unije primiti oko 7.000 izbeglica u nacionalnoj kvoti i objavila zimus da nema namjeru da poštuje tu međunarodnu obavezu.

Umjesto toga, Poljska će pomagati više u obezbjeđenju granica EU da izbjeglice uopšte u Evropu ne uđu, a pojačaće i finansijsku i materijalnu pomoć izbjeglicama iz Sirije u regionu Bliskog istoka.

Bonus video: