Pobjeda britanskih konzervativaca na lokalnim izborima

Profesor politikologije Džon Kertis rekao je da su konzervativci na putu da ostvare najbolji rezultat na lokalnim izborima u posljednjih deset godina, a možda i četvrt vijeka
0 komentar(a)
Britanija lokalni izbori, Foto: Reuters
Britanija lokalni izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.05.2017. 18:01h

Britanska premijerka i liderka konzervativaca, Tereza Mej, je na putu ubjedljive pobjede na parlamentarnim izborima sljedećeg mjeseca, pošto je na lokalnim izborima ostvarila velike dobitke na štetu proevropske ljevice i evroskeptične desnice.

Sa skoro kompletnim rezultatima jučerašnjih lokalnih izbora u Škotskoj, Velsu i mnogim djelovima Engleske, kao i s izbora za gradonačelnike nekoliko gradova, konzervativci su dobili kontrolu nad još 11 lokalnih savjeta i dodatnih 500 odbornika, a pobijedili su i u trci za gradonačelnika oblasti Birmingem, nekada uporišta laburista.

Profesor politikologije Džon Kertis rekao je da su konzervativci na putu da ostvare najbolji rezultat na lokalnim izborima u posljednjih deset godina, a možda i četvrt vijeka, prenio je Associated Press.

Rezultati jučerašnjih izbora pred vanredne izbore sljedećeg mjeseca mogu da ukažu na trend koji potvrđuju ankete koje konzervativcima daju 20 odsto više glasova nego laburistima.

Laburisti su izgubili više od 300 odbornika širom zemlje, a gubitke su zabilježili i u svojim nekadašnjim uporištima poput industrijskih oblasti južnog Velsa i sjeveroistoka Engleske.

Naznačajniji gubitak su imali u Škotskoj, gdje su dobitke ostvarili konzervativci koji skoro da tamo nisu postojali. Laburisti su izgubili kontrolu i nad gradskim vijećem u Glazgovu, največem škotskom gradu i nekada jednom od najvećih uporišta britanske ljevice.

Laburisti su dobili nekoliko izbora za gradonačelnike - u sjevernim gradovima Donkasteru, Liverpulu i Mančesteru.

Portparol laburista Džon Mekdonel priznao je poraz, ali je rekao da rezultati ne pokazuju da je došlo do "uništenja" kako su neki očekivali.

Liberalne demokrate, koje se u Velikoj Britaniji najviše zalažu za ostanak u EU, nisu uspjeli da ostvare veće dobitke kakvim su se nadali. S druge strane, desničarski Ukip, čiji je evroskpeticizam pomogao na referendumu o Bregzitu prošle godine, skoro je potpuno izbrisan na jučerašnjim izborima. Ta stranka je zadržala samo jedno odborničko mjesto, dok je ranije imala više od 100.

Bonus video: