ZAPALJIVA, NAPADAČKA DEBATA KANDIDATA ZA PREDSJEDNIKA FRANCUSKE

Le Pen: Imate razumijevanja za islamski fundamentalizam; Makron: Unosite građanski rat u zemlju

Emisija je počela u priličnom neredu, sa oba kandidata koji su prekidali jedno drugo i stalno se vraćali detaljima ekonomskih pitanja, zbog čega su novinari koji su im postavljali pitanja, tražili da "idu dalje", da bi debata imala smisla
0 komentar(a)
Marin Le Pen, Emanuel Makron, Foto: Reuters
Marin Le Pen, Emanuel Makron, Foto: Reuters
05.02.2019. 17:26h

U frontalnom zapaljivom sudaru u srijedu uveče u televizijskoj debati dvoje finalista na predsjedničkim izborima u Francuskoj, kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen optužila je Emanuela Makrona da je "kandidat divlje globalizacije", na šta joj je taj proevropski kandidat odgovorio optuživši je da "govori mnogo laži". 

Pozvani da privuku neopredijeljene birače da bi pobijedili u drugom krugu izbora u nedjelju, oboje kandidata je napadalo od prvih sekundi duela pred milionima TV-gledalaca.

Marin Le Pen, anti-evropejka i protivnica doseljavanja u Francusku, predstavila se kao "kandidatkinja naroda", "nacije, zaštitnica (...) radnih mjesta, bezbjednosti, granica, od islamskog fundamentalizma", sve suprotno Makronu, "miljeniku sistema i elita". 

Ona, kandidatkinja od 48 godina, uz ironičan osmjeh, smislila je da provocira bivšeg ministra ekonomije "pod komandom Fransoa Olanda", podsjećajući ga na njegovo učešće u veoma nepopularnoj vladi odlazećeg predsjednika.

Centristički 39-godišnji kandidat joj je odgovorio da to "što vi donosite, to je duh poraza", osuđujući je. Sa Le Pen "napustićemo euro, Evropu", naglasio je on, dok je, po anketama, većina Francuza neprijateljski raspoložena prema mogućnosti napuštanja jedinstvene valute EU. "Snaga Francuske je u tome što svuda zrači", tvrdio je on.

"Vaša strategija je govoriti Francuzima mnoštvo laži", napao ju je jer je Le Pen posljednjih dana najviše govorila o evropskim temama. "Vi ste nasljednica sistema koji decenijama uspijeva na gnijevu Francuza". 

Emisija je počela u priličnom neredu, sa oba kandidata koji su prekidali jedno drugo i stalno se vraćali detaljima ekonomskih pitanja, zbog čega su novinari koji su im postavljali pitanja, tražili da "idu dalje", da bi debata imala smisla.

Tačno je da su njihovi programi dijametralno suprotni. Govor Emanuela Makrona, liberala u pogledu privrede i društva, snažno je usmjeren na gradsku omladinu, srednju klasu i poslovnu zajednicu. A govor Marin Le Pen protiv imigranta, protiv Evrope i protiv sistema, namijenjen je da očara radničku klasu, seosko stanovništvo, "nevidljive" i druge Francuze, žrtve raširene nezaposlenosti.

Napetost između to dvoje kandidata za Jelisejsku palatu je bila opipljiva, kroz napade na programe, i na ličnost. Makron je kritikovao Le Pen, "nasljednicu stranke ekstremne francuske desnice", njenu "logoreju" i nemanje "finoće".

Ekstremna desničarka Marin Le Pen je optužila proevropskog centristu Makrona da "ima razumijevanja za islamski terorizam", jer su "bezbjednost i terorizam koji predstavljaju veliki problem, potpuno odsutna iz vašeg projekta", rekla je ona oštro. "Nemate plan, ali i pored toga imate razumijevanja za islamski fundamentalizam", rekla je ona.

Makron je zauzvrat optužio Marin Le Pen da "unosi građanski rat u zemlju".

"Unosite građanski rat u zemlju (...) borba protiv terorista ni na koji način ne smije da padne u zamku građanskog rata", rekao je on, dodajući da je to zamka koju "pripisujemo teroristima".

Poslije 10 dana kampanje vođene bridom mača isukanog između dva kruga predsjedničkih izbora, Makron i dalje vodi u anketama, sa oko 60 odsto glasova, ali izgleda da se razlika smanjuje, dok će apstinencija varirati između 22 i 28 odsto u nedjelju.

Neuspjeh antiliberalnog ljevičara Žan-Lika Melenšona i konzervativca Fransoa Fijona u prvom krugu, ostavio je gorak ukus u masi birača koji odbijaju da biraju između "kuge i kolere".

Ova televizijska debata dva dana prije predizboirne tišine, bila je vrhunac predsjedničke kampanje u Francuskoj, gdje, iza programa, ličnosti dolaze na svjetlost dana.

Gledanost rasprave bi mogla, međutim, da pretrpi štetu zbog polufinala Lige šampiona u fudbalu u kojem su u isto vrijeme igrali Monako i torinski Juventus.