Mej poručila da nije u "drugoj galaksiji"

Na samitu u Briselu, juče, evropska dvadesetsedmorica je "jednoglasno" usvojila glavne principe kojim će se rukovoditi evropski pregovori, i pokazala jedinstvo naspram Velike Britanije
1 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.04.2017. 13:20h

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je danas da nije u "drugoj galaksiji" kada je riječ o pregovorima sa EU o Bregzitu, odgovarajući na kritike evropskih zvaničnika koji je optužuju da je suviše zahtjevna.

List Sandej tajms (Sunday Times) na naslovnoj strani donosi članak "Mej živi u drugoj galaksiji, kaže Brisel", izvještavajući o sastanku održanom u srijedu u Londonu između Tereze Mej, predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i glavnog pregovarača EU Mišela Barnijea.

Britanska premijerka je prema izvještajima tada rekla da bi željela da razgovara o komercijalnom sporazumu između EU i Velike Britanije prije nego što krene u rješavanje osjetljivog pitanja koliko će da košta razvod, redosljed koji Evropljani odbijaju.

"Jako je loše prošlo", komentarisao je Junker sastanak s Mejovom u telefonskom razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prema riječima jednog od njegovih pomoćnika koje prenosi Sandej Tajms.

"Ona je u drugoj galaksiji. Na osnovu onoga što se desilo tokom sastanka, nepostizanje sporazuma je vjerovatnije nego njegovo postizanje", navodno je rekao Junker.

Upitana da reaguje na to u nedjeljnoj političkoj emisiji na televiziji BBC, Tereza Mej je odgovorila: "Nisam u drugoj galaksiji".

"Međutim, mislim da ti komentari i komentari koje smo vidjeli od evropskih vođa pokazuju da će biti trenutaka kada će ti pregovori biti teški", rekla je ona i ponovila da je bolje nemati nikakav sporazum nego imati "loš sporazum".

Ona je rekla da želi da se uvjeri da će biti postignut trgovinski sporazum i dogovor o uslovima izlaska Britanije iz EU.

"Zato nam je potrebno i stabilnije vođstvo za vođenje tih pregovora", dodala je Tereza Mej, koja je sazvala prijevremene izbore za 8. jun da bi ojačala svoj pregovarački položaj.

Na samitu u Briselu, juče, evropska dvadesetsedmorica je "jednoglasno" usvojila glavne principe kojim će se rukovoditi evropski pregovori, i pokazala jedinstvo naspram Velike Britanije.

Bonus video: