Erdogan: Uvjeren sam da ćemo sa Trampom napisati novu stranicu tursko-američkih odnosa

Turski predsjednik je ponovio da očekuje da SAD propovjednika Fetulaha Gulena isporuče Turskoj. Ankara optužuje Gulena da je organizovao vojni udar u julu prošle godine i traži od SAD da ga izruče, dok Gulen negira umiješanost
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.04.2017. 14:38h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da želi da sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom napiše "novu stranicu" odnosa Turske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

"Uvjeren sam da ćemo zajedno sa gospodinom Trampom napisati novu stranicu tursko-američkih odnosa", rekao je Erdogan na sastanku u organizaciji nevladine organizacije Atlantski savjet u Istanbulu.

Erdogan bi u u SAD trebalo da otputuje u maju.

Odnosi Turske i SAD, članica NATO, posljednjih mjeseci su poljuljani zbod neslaganja u vezi sa Sirijom, posebno zbog podrške Vašingtona kurdskoj miliciji koja se bori protiv držihadista, a koju Ankara smara terorističkom organizacijom.

Erdogan je ocijenio da podrška i konkretna pomoć koju SAD pružaju kurdskoj miliciji nanosi štetu "duhu savezništva".

Turski predsjednik je ponovio da očekuje da SAD propovjednika Fetulaha Gulena isporuče Turskoj. Ankara optužuje Gulena da je organizovao vojni udar u julu prošle godine i traži od SAD da ga izruče, dok Gulen negira umiješanost.

Vrata Ankare za Evropsku uniju otvorena

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas Evropsku uniju da poboljša odnose sa Turskom i poručio da su "vrata Ankare otvorena".

Odnosi Ankare i Brisela zategnuti su poslije kampanje i referenduma u Turskoj o jačanju predsjedničkih ovlašćenja.

"Vodili ste kampanju protiv (referenduma) i izgubili ste. Sada treba da okrenete novi list i nastojite da razvijete odnose sa Turskom", poručio je Erdogan na sastanku u organizaciji nevladine organizacije Atlantski savjet u Istanbulu.

Erdogan je poručio EU da su, uprkos kampanji koju je vodila, "vrata Turske otvorena".

Bonus video: