Šojgu: Vojni potencijal Crne Gore ravan nuli

Prema riječima ruskog ministra, NATO nastavlja da vrši projekciju snaga u blizini ruskih granica i da uključuje u svoju sferu nove države
58 pregleda 24 komentar(a)
Sergej Šojgu, Foto: Reuters
Sergej Šojgu, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.04.2017. 09:17h

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je izjavio da je stupanje Crne Gore u NATO potrebno kako bi se pojačala kontrola Alijanse na Balkanu.

Prema riječima ruskog ministra, NATO nastavlja da vrši projekciju snaga u blizini ruskih granica i da uključuje u svoju sferu nove države.

„Posljednje odluke o prijemu Crne Gore u Alijansu su direktna potvrda toga. Vojni potencijal Podgorice je ravan nuli, ali njen geografski položaj omogućava NATO-u da pojača kontrolu na Balkanu“, izjavio je Šojgu na Moskovskoj bezbjednosnoj konferenciji. Ministar odbrane smatra da patroliranje aviona NATO-a vazdušnim prostorom Baltika predstavlja prijetnju Rusiji. Prema njegovim riječima, djelatnost „policijske“ avijacione misije NATO-a da patrolira vazdušnim prostorom Baltika je faktički postala sastavni dio takozvane zone ograničenog pristupa koja obuhvata Kalinjingradsku oblast i istočni dio Baltičkog mora. „Ove akcije NATO-a posmatramo kao kršenje ravnoteže u regionu, stvaranje prijetnje po bezbjednost Rusije“, rekao je Šojgu. Ruski ministar je rekao da je napad SAD na aerodrom sirijske vojske Šairat ugrozio ruske vojnike. U tom smislu, on je potvrdio potrebu da se preduzmu dodatne mjere da obezbjedi sigurnost u grupi Ruske Federacije u Siriji."Rusija preduzima dodatne mjere za zaštitu trupa u Siriji nakon raketnog napada SAD na aerodrom sirijske vlade", izjavio je Šojgu. Šojgu je situaciju u Siriji nazvao „humanitarnom katastrofom“ i podsjetio je da ruski vojnici pružaju humanitarnu pomoć Siriji. Glavna tema 6. Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbjednosti je "Globalna bezbjednost: Izazovi 21. vijeka“. U konferenciji učestvuje vise od 750 gostiju, među kojima su ministri odbrane i delegacije, vojni eksperti i predstavnici akademskih krugova iz 86 zemalja, a takođe i rukovodstvo međunarodnih organizacija UN, OEBS-a, SOS-a, ZND, ODKB-, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Bonus video: