ETA: Predajom oružja počeo novi put ka nezavisnosti

Vlada u Madridu je ranije istakla da je ETA poražena zahvaljujući njenim antiterorističkim akcijama i saradnji sa Francuskom gdje se skrivaju pripadnici separatističke grupe
0 komentar(a)
ETA oružje, Foto: Reuters
ETA oružje, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.04.2017. 12:44h

Baskijska separatistička organizacija ETA saopštila je da od španske vlade ne traži ništa u zamjenu za prošlonedjeljno razoružanje.

Osim toga, oni su povodom nacionalnog dana Baskije naveli i da su predali automatsko oružje i eksploziv u baskijske ruke kako bi se mirnim putem nastavio proces stvaranja nezavisne države.

Kako se navodi, predaja oružja je trebalo da pokaže zatvorenost dvije države (Francuske i Španije) i da se podstakne novi ciklus nezavisnosti "u kome će aktivizam i učešće građana biti ključni". "ETA je još davno odustala od pokušaja zadovoljenja onih koji nikad ničime nijesu zadovoljni. Razoružanje je sprovedeno s pogledom prema domovini Baskiji s ciljem stvaranja povoljnijih uslova, sprovođenja rasprave i stezanja čvorova kako bi se oblikovao dalji proces", navodi se u saopštenju ETA-e postomlistu Gara, prenosi Hina. Vlada u Madridu je ranije istakla da je ETA poražena zahvaljujući njenim antiterorističkim akcijama i saradnji sa Francuskom gdje se skrivaju pripadnici separatističke grupe, a prošlonedjeljno razoružanje nazvala je predstavom i pokušajem da poražena grupa prikaže svoju dobru volju. Istovremeno, pozvala je tu organizaciju na raspuštanje i izvinjenje žrtvama.

Bonus video: