Papa pozvao na mir u Siriji gdje vladaju užas i smrt

Više desetina hiljada vjernika - turista i Italijana, okupilo se danas u Vatikanu uprkos strogim bezbjednosnim proverama pred Uskršnju misu pape
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2017. 12:05h

Papa Franjo pozvao je danas u Vatikanu na mir na Bliskom Istoku i u Siriji, zemlji žrtvi rata gdje ne prestaju da se siju "užas i smrt", u svojoj tradicionalnoj uskršnjoj poruci "Gradu i svijetu" (Urbi et Orbi).

Pred hiljadama vjernika na trgu Svetog Petra argentinski papa zamolio je Boga da donese "mir cijelom Bliskom Istoku", i da pomogne "svima onima koji aktivno pokušavaju da donesu olakšanje i pomoć civilnom stanovništvu u Siriji, žrtvama rata koji ne prestaje da sije užas i smrt".

Poglavar Rimokatoličke crkve osudio je "gnusni napad" koji se u subotu dogodio u Alepu u Siriji, protiv kako rekao "izbjeglica u bjekstvu".

On je takođe molio Boga da zvaničnicima država "da hrabrost da izbjegnu širenje sukoba i zaustave trgovinu oružjem".

Papa je podsjetio da je za hrišćane "Hrist koji je vasrksao", saputnik svih koji su primorani da napuste svoju zemlju zbog oružanih sukoba, terorističkih napada, gladi, ili opresivnih režima.

On je takođe izrazio nadu da će Bog pomoći "Ukrajini, koja je i dalje pogođena krvavim sukobom, da ponovo pronađe slogu".

Tu istu želju izrazio je za više sukoba u svijetu, od "Svete zemlje" do Južnog Sudana, Jemena, Iraka i Demokratske Republike Konga.

Papa je danas služio tradicionalnu uskršnju misu na stepenicama Bazilike Svetog Petra.

Odstupajući od tradicije, održao je kratku propovjed i pozvao okupljenje da se čvrsto drže vjere uprkos, ratovima, bolesti i mržnji u svijetu, priznajući da se mnogi pitaju gdje je Bog usred tolikog zla i patnje.

Više desetina hiljada vjernika - turista i Italijana, okupilo se danas u Vatikanu uprkos strogim bezbjednosnim proverama pred Uskršnju misu pape.

Trg Svetog Petra je po tradiciji ukrašen šarenim proljećnim cvijećem. Pripadnici snaga bezbjednosti raspoređeni su i na krovovima zgrada, a građani su kontrolisani detektorima za metal.

Galerija

Bonus video: