"PREMA STANODAVCU SE OPHODIO LJUBAZNO"

Hozer: Hitler je skoro deceniju bio podstanar kod jevrejskog trgovca

Prema podacima koja je istraživanjem prikupio Hozer, Hitler je u minhenskom kvartu Lehel na adresi Tiršstraše 41 boravio u periodu od 1920. do 1929. godine, osim godinu dana koliko je proveo u zatvoru Landsberg zbog neuspjelog puča koji je organizovao u Bavarskoj
4 komentar(a)
Adolf Hitler, Foto: Shutterstock
Adolf Hitler, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.04.2017. 09:25h

Njemački istoričar Paul Hozer tvrdi da je nekadašnji nacistički vođa Adolf Hitler skoro deceniju živio u kući koja je pripadala jevrejskom trgovcu Hugu Erlangeru, prenosi AP.

Prema podacima koja je istraživanjem prikupio Hozer, Hitler je u minhenskom kvartu Lehel na adresi Tiršstraše 41 boravio u periodu od 1920. do 1929. godine, osim godinu dana koliko je proveo u zatvoru Landsberg zbog neuspjelog puča koji je organizovao u Bavarskoj.

U članku koji je objavljen u njemačkom tromjesečniku "VfZ", Hozer navodi da je Erlanger kuću kupio 1921, ali da mu je oduzeta 1934. zbog kašnjenja u otplati kredita.

Prema Hozerovom istraživanju, Hitler se prema jevrejskom stanodavcu ophodio "ljubazno" uprkos tome što je gajio jak antisemitizam koji će kasnije doprinijeti nacističkoj politici ubijanja Jevreja.

Erlanger je preživio Drugi svjetski rat i uspio da povrati kuću 1949. godine.

Preporučujemo za Vas