Sankt Petersburg: Zatvorene četiri metro stanice, strah od novog napada

Broj poginulih u jučerašnjoj eksploziji bombe u metro stanici u Sankt Peterburgu porastao je na 14, izjavila je ruska ministarka zdravlja Veronika Skvortsova
2 komentar(a)
Sankt Petersburg, metro, Foto: Reuters
Sankt Petersburg, metro, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2017. 11:10h

Četiri metro stanice u Sankt Petersburgu u Rusiji zatvorene su danas zbog prijetnji bombom, javio je AP.

RIA Novosti je prethodno javila da su u Sankt Petersburgu zatvorene dvije stanice - "Dostojevskaja" i "Senaja Plošćad", nakon što je stigao aninimni telefonski poziv kojim se upozorava na novi mogući napad.

Broj poginulih u jučerašnjoj eksploziji bombe u metro stanici u Sankt Peterburgu porastao je na 14, izjavila je danas ruska ministarka zdravlja Veronika Skvortsova.

Ona je novinarima rekla da može da potvrdi da je u eksploziji poginulo 14 oosba, a da se 49 još nalazi u bolnicama, prenio je AFP.

Kako je precizirala, neki pacijenti imaju unutrašnje povrede, povrede glave, polomljene i amputirane ekstremitete, kao i opekotine.

Bezbjednosne službe Kirgizije saopštile su ranije danas da je bombaš samoubica koji je juče izveo napad na metro stanicu u Sankt Petersburgu porijeklom iz te zemlje i da se zove Akbarjon Đalilov.

Ruski mediji su ranije prenijeli da se vjeruje da je osumnjičeni, porijeklom iz Centralne Azije i da je bio povezan sa radikalnim islamističkim grupama.

Lavrov: Neophodno udruženo djelovanje protiv globalnog terorizma

Eksplozija u Sankt Petersburgu pokazala je da je neophodno udruženo djelovanja protiv globalnog terorizma, izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, prenijela je RIA.

"Ova tragedija još jednom pokazuje važnost pojačavanja napora da se bori protiv ovog zla", rekao je Lavrov, prenio je Rojters.

UN osudile "varvarski napad" u ruskom metrou

SavJet bezbJednosti UN osudio je danas "varvarski i kukavički teroristički napad" u metrou Sankt Petersburga.

Svih 15 članica Savjeta bezbjednosti UN zatražilo je da se počinioci napada izvedu pred pravdu, navodi se u saopštenju, usvojenom na početku mjesečnog predsjedavanja SAD tim tijelom, prenosi AFP.

Tramp uputio saučešće Putinu povodom napada

Američki predsjednik Donald Tramp izrazio je saučešće predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu povodom eksplozije u metrou u Sankt Petersburgu, saopštila je Bijela kuća.

"Predsjeddnik Tramp ponudio je punu podršku vlade Sjedinjenih Država u odgovoru na napad i privođenju odgovornih pravdi", navedeno je u saopštenju, prenosi Rojters.

Kina izražava solidarnost sa Rusijom

Kineski predsjednik Si Đinping uputio je telegram saučešća predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu povodom terorističkog napada u metro u Sankt Petersburgu.

"Šokiran sam ovom tragedijom. Kineska strana snažno osuđuje ovaj veliki teroristički napad. U ime kineske vlade i naroda i u svoje ime, izražavam duboku tugu i iskreno saosjećanje sa povrijeđenima, rođacima i prijateljima ubijenih", rekao je Si.

Bonus video: