Šta piše u optužnici turskog tužilaštva: Pučisti snimali Erdoganov hotel iz aviona F-16

Kako navodi Anadolija, atentat je planiran osmatranjem hotela i okolnog terena, gdje je u noći 15. jula izvršen napad s ciljem atentata na Erdogana
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.04.2017. 14:47h

U optužnici Državnog tužilaštva u Ankari, koja otkriva detalje pripreme državnog udara od 15. jula prošle godine, navodi se da su pučisti iz borbenih aviona F-16 snimali hotel u kojem je boravio turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, prenijela je danas Anadolija.

Vazduhoplovna baza Akinči u blizini Ankare bila je centar planiranja i rukovođenja pokušajem državnog udara, navodi se u optužnici.

Pučisti su 12. i 13. jula prošle godine avionima F-16 nadlijetali hotel u Marmarisu, u kojem je boravio turski predsjednik, navodi se u optužnici.

Kako navodi Anadolija, atentat je planiran osmatranjem hotela i okolnog terena, gdje je u noći 15. jula izvršen napad s ciljem atentata na Erdogana.

Pošto atentat na turskog predsjednika nije uspio, aktiviran je jedan od naprednih sistema za nadzor vazdušnog prostora, kako bi se utvrdilo da li je predsjednički sistem poletio iz Antalije, što je bio rezervni plan.

Procedura je aktivirana iz baze Akinči u noći 15. jula po naređenju komandanta jednog sektora u bazi, Ahmeta Ozčetina.

Komandant baze u vrijeme pokušaja puča, general Hakan Evrim, uz pilota Ahmeta Tosuna, koji su obuhvaćeni istragom, lično su izvršili nekoliko leta avionom F-16 i testirali sistem za napredno nišanjenje pri velikim brzinama.

Iz iste baze poletjeli su avioni koji su imali zadatak da lociraju i presretnu predsjednički avion, odnosno da ga obore.

Optužnica za pripremu državnog udara tereti pripadnike organizacije FETO koja je proglašena teorističkom u Turskoj.

Bonus video: