Mogerini: Bregzit neće uticati na operacije EU

Mogerini je na sastanku šefova diplomatije NATO rekla da Britanija doprinosi sa samo tri odsto civilnih kapaciteta u operacijama i misijama EU a sa pet odsto u vojnim operacijama
2 komentar(a)
Federika Mogerini
Federika Mogerini
Ažurirano: 01.04.2017. 07:56h

Izlazak Britanije iz Evropske unije (EU) neće bitno uticati na odbrambene i bezbjednosne misije EU, poručila je visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost, Federika Mogerini.

Iako je Britanija bitan stub NATO sa svojim nuklearnim kapacitetima i najveći evropski odbrambeni budžet u okviru Alijanse, njen uticaj na operacije EU je drugačiji, navodi AP.

Mogerini je na sastanku šefova diplomatije NATO rekla da Britanija doprinosi sa samo tri odsto civilnih kapaciteta u operacijama i misijama EU a sa pet odsto u vojnim operacijama.

Ona je dodala da je to vrijedan doprinos, ali sigurno da se bez njega vojne i bezbjednosne aktivnosti EU mogu savršeno dobro nastaviti.

"To nije procenat koje ostale članice ne mogu da popune kada Britanija ode. Mi ćemo zato uspostaviti dobru i solidnu saradnju u oblasti bezbjednosti i odbrane i nakon Bregzita", rekla je Mogerini.

Bonus video: