Policija: Nema dokaza da je napadač iz Londona bio povezan s Islamskom državom ili Al Kaidom

Prema riječima Nila Basua, zamjenika komesara za borbu protiv terorizma, napadač je kopirao druge terorističke napade, ali uz korišćenje slabije tehnologije i manje troškove
6 komentar(a)
London pucnjavaq, Foto: Http://news.sky.com
London pucnjavaq, Foto: Http://news.sky.com
Ažurirano: 27.03.2017. 19:30h

Britanska policija nije pronašla dokaze da je napadač na zgradu parlamenta i pešake na Vestminsterskom mostu u Londonu povezan sa Islamskom državom (ID) niti Al Kaidom, saopštili su bezbjednosni zvaničnici.

Nil Basu, zamjenik komesara za borbu protiv terorizma, rekao je da se Halid Masud (52) interesovao za "džihad", ali da policija nema dokaza da je o napadu razgovarao s drugima.

Prema njegovim riječima, napadač je kopirao druge terorističke napade, ali uz korišćenje slabije tehnologije i manje troškove.

Basu je rekao da Masud nije bio "predmet interesovanja" obavještajnih službi prije prošlonedjeljnog napada.

U napadu na pješake na Vestminsterskom mostu i kasnije kod ulaza u britanski parlament, koji je po ocjeni britanskih vlasti izveo samostalno jedan napadač, ubijeno je četvoro ljudi a više od 20 je povrijeđeno. Napadač je takođe ubijen kada je nožem napao britanskog policajca, jednu od žrtava.

ID je ranije preuzela odgovornost za napad ispred britanskog parlamenta, uz navode da ga je izveo jedan od njihovih "vojnika", prenijela je danas agencija Amak, povezana sa tom ekstremističkom grupom.

Prema navodima agencije osoba koja je izvela "napad ispred britanskog parlamenta Londonu bio je vojnik Islamske države".

Britanska premijerka Tereza Mej rekla da je napadač rodjen u Velikoj Britaniji i da je bio inspirisan islamističkom ideologijom.

Bonus video: