NASTAVLJENA KAMPANJA U FRANCUSKOJ

Fijon: Moguće je da me Oland prisluškuje

Marin Le Pen za koju ankete pokazuju da bi zajedno s Makronom mogla da pobjedi u prvom krugu, održala je skup u Lilu na sjeveru Francuske
0 komentar(a)
Fransoa Fijon, Foto: Reuters
Fransoa Fijon, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.03.2017. 17:33h

Kandidati desnice i ekstremne desnice na predsjedničkim izborima u Francuskoj, Fransoa Fijon i Marin Le Pen nastavili su danas kampanju 28 dana prije održavanja prvog kruga izbora zakazanog 23. aprila.

Bivši premijer Fijon, koji je preliminarno optužen za pronevjeru javnih sredstava zbog fikitvnih radnih mjesta supruge i dvoje djece, nastavio je danas predizbornu kampanju osuđujući "zavjeru" protiv njega i navodeći i mogućnost da ga prisluškuje socijalistički predsjednik Fransoa Oland.

"Postoji velika vjerovatnoća da je to moguće (priluškivanje)", izjavio je jedan poslanik desnice koji je naveo da lično nema dokaza da podrži tu tezu.

Fijon, koji je bio glavni favorit na početku izborne trke, sada je treći po popularnosti zbog otkrivanja te afere i pokretnja krivičnog postupka protiv njega.

Fijonovi politički protivnici smatraju da kandidat desnice nije uopšte "žrtva zavjere".

"Ne vjerujem da je tu nešto orkestrirano. Fijon se sam stavio u nemoguću poziciju i trebalo je ranije da misli o tome", ocenio je lider centrističkog Demokratskog pokreta (Modem) Fransoa Bajru, koji je zvanično podržao kandidata centra Emanuela Makrona.

Marin Le Pen za koju ankete pokazuju da bi zajedno s Makronom mogla da pobjedi u prvom krugu, održala je skup u Lilu na sjeveru Francuske.

Predsjednica Nacionalnog fronta je rekla da oni koji žele "još Evropske unije, još zone eura, još evropskih ministara, žele manje nacionalnog suvereniteta".

"Jasno je da Njemačka dominira i ona će nastaviti da nameće svoju politiku u skladu sa sopstvenim interesima a protiv interesa Francuske i našeg naroda. Moj izbor je drugačiji, ja želim interese u korist Francuske", rekla je Marin Le Pen koja se zalaže za izlazak iz zone eura.

Prema dosadašnjim anketama, Marin Le Pen bi 7. maja bila poražena u drugom krugu izbora.

Preporučujemo za Vas