Borisov: GERB ima dužnost da formira vladu, nećemo dozvoliti miješanje stranih sila

GERB je dobio 32,2 odsto glasova, a Socijalistička partija je na drugom mjestu sa 28 odsto osvojenih glasova, pokazuje anketa Alfa riserč
83 pregleda 0 komentar(a)
Bojko Borisov, Foto: Reuters
Bojko Borisov, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.03.2017. 20:11h

Predsjednik partije Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB), bivši premijer Bojko Borisov izjavio je da je njegova stranka spremna da formira vladu, pošto rezultati izlaznih anketa pokazuju da je danas na parlamentarnim izborima osvojila najviše glasova.

"GERB ima dužnost da formira vladu jer je to volja naroda i jer smo mi izazvali prijevremene izbore", izjavio je večeras Borisov, koji je u novembru podnio ostavku koju je obećao ako na izborima za predsjednika bude poražena kandidatkinja njegove partije.

Prema rezultatima dvije ankete s birališta, njegova partija desnog centra osvojila je više od 32 odsto glasova.

Borisov nije želio da kaže s kojim strankama će pokušati da napravi koalicionu vladu.

"Nećemo dozvoliti bilo kakvo miješanje stranih sila u unutrašnje poslove Bugarske", rekao je Borisov.

Konačni rezultati izbora očekuju se u ponedjeljak.

Dvije ankete pokazuju da GERB vodi na današnjim prijevremenim parlamentarnim izborima.

GERB je dobio 32,2 odsto glasova, a Socijalistička partija je na drugom mjestu sa 28 odsto osvojenih glasova, pokazuje anketa Alfa riserč.

Prema rezultatima druge ankete koju je sproveo Galup internešenel Balkan, za GERB je glasalo 32,8 odsto birača, a za socijaliste 28,4.

Centralna izborna komisija saopštila je da je do 17 časova glasalo gotovo 43 odsto upisanih birača, što je više nego na prethodnim izborima.

Birališta su otvorena u 7.00, a glasalo se do 20.00 sati.

Građani Bugarske danas su glasali na prijevremenim parlamentarnim izborima, a ranije je ocijenjeno da če rezultat tijesne trke biti neizvjestan.

Odziv birača je do 13.00 sati bio 25,31 odsto, odnosno dva odsto veći nego na prethodnim izborima oktobra 2014. godine, kada je odziv glasača bio najmanji od 1990. godine.

"Ukoliko pobijede socijalisti, Bugarska će vjerovatno otvoreno voditi prorusku politiku. Ako pobijedi stranka desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) Borisova, zemlja će zadržati balansiranje između Zapada i Rusije", ocijenio je za Frans pres direktor Instituta za međunarodne studije Ognjan Minčev.

Posljednje ankete prije izbora su pokazale da bi GERB ponovo mogao da osvoji najveći broj glasova, iako je izjednačen s koalicijom oko Bugarske socijalističke partije.

Lider GERB-a Bojko Borisov, jedini premijer koji je od pada komunizma izabran na dva mandata, u novembru je podnio ostavku koju je obećao ako na izborima za predsjednika Bugarske bude poražena njegova kandidatkinja Cecka Cačeva.

Glavni konkurent za vlast, ljevičarska koalicija BSP, na prijevremene poslaničke izbore izlazi s nadom zbog ubjedljive pobjede svog kandidata Rumena Radeva na predsjedničkim izborima u novembru, ali, po istraživanjima, nema znatnu prednost pred GERB-om.

Izbori su i test za međunacionalne odnose u Bugarskoj jer su njene vlasti, kao i dvije najveće stranke, optužile Tursku da se miješa time što otvoreno podržava novu protursku partiju Dost koja ima veliki uticaj na tursku manjinu u Bugarskoj.

Bonus video: