Junker Pensu: Ako EU propadne, na Balkanu će biti rata

"Ako ih ostavimo same - Bosna i Hercegovina, Republika Srpska (srpski entitet BiH), Makedonija, Albanija, sve te zemlje - imaćemo ponovo rat", rekao je Junker
36 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.03.2017. 15:22h

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je američkog potpredsednika Majka Pensa na mogućnost još jednog rata na Zapadnom Balkanu ako EU propadne, kao posljedica podsticanja članica da poslije Bregzita izađu iz EU.

Pens je bio u Briselu još 20. februara ali je detalje razgovora otkrio Junker u danas objavljenom ekskluzivnom intervjuu za Fajnenšel tajms.

"Rekao sam potpredsjedniku (Pensu): "Ne govori to. Ne pozivaj druge da izađu jer ako EU propadne, imaćete novi rat na Zapadnom Balkanu", rekao je Junker.

Predsjednik Komisije kazao je da je važno da se zemljama u regionu ponudi perspektiva članstva u EU.

"Ako ih ostavimo same - Bosna i Hercegovina, Republika Srpska (srpski entitet BiH), Makedonija, Albanija, sve te zemlje - imaćemo ponovo rat", rekao je Junker.

Ratovi od 1991. do 2001. na teritoriji bivše Jugoslavije često se navode kao najkrvaviji od Drugog svjetskog rata i poznati su po ratnim zločinima, uključujući etničko čišćenje, zločine protiv humanosti i silovanja.

Jugoslovenski ratovi takođe su bili poniženje za EU jer je uloga SAD u njihovom okončanju, iako kontroverzna, bila odlučujuća.

Situacija na Zapadnom Balkanu izaziva sve veću zabrinutost i bila je u fokusu samita EU održanog 8. i 9. marta.

Junker je takođe rekao da planira da posjeti Vašington sledećeg mjeseca dodajući da nije siguran da li će se sresti s predsjednikom SAD Donaldom Trampom.

"Pokušavaju to da dogovore, ali on ima druge prioritete. Pored ostalog, on ne razumije ništa o Evropi", rekao je Junker i dodao:

"Razgovarao je telefonom sa Tuskom (predsjednikom Evropskog savjeta) i mislio da sam to ja".

Bonus video: