Tusk: Smjernice za Bregzit da pruže jasnoću i izvijesnost o toku pregovora

Velika Britanija neće biti učesnica samita, a juče je objavila da će zvanično pokrenuti pregovore o izlasku iz EU 29. marta
0 komentar(a)
Brexit
Brexit
Ažurirano: 21.03.2017. 13:32h

Evropska unija održaće specijalni samit o Bregzitu 29. aprila na kojem će se odlučivati o smijernicama za dvogodišnje pregovore s Velikom Britanijom o njenom izlasku iz Unije, saopšteno je danas.

Samit će biti održan mjesec dana posle najavljenog britanskog pokretanja procesa izlaska iz EU, a na njemu Velika Britanija neće učestvovati.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk rekao je da "smjernice za Bregzit" treba da pruže "svim gradjanima, kompanijama i članicama EU koji će biti pogodjeni Bregzitom izvijesnost i jasnoću" o toku pregovora.

"Moramo učiniti sve što možemo da učinimo taj proces što bezbolnijim za EU", rekao je Tusk.

Samit EU 29. aprila obezbijediće pregovaraču Mišelu Barnijeu okvir za pregovore s Velikom Britanijom. Očekuje se da Tusk sačini predlog smjernica za pregovore do kraja marta.

Velika Britanija, koja je isključena sa samita, juče je objavila da će zvanično pokrenuti pregovore o izlasku iz EU 29. marta. Očekuje se da to dovede do dvogodišnje neizvijesnosti za sve strane jer do sada nijedna zemlja nije izašla iz Unije.

EU i Velika Britanija će do marta 2019. morati da se slože o uslovima razlaza i da uspostave nov medjusobni odnos ako bude moguće. Ako se peta ekonomija svijeta i jedinstveno tržište s 500 miliona ljudi slože, rok za okončanje pregovora može biti produžen.

Britanci su u junu glasali na referendumu da napuste EU posle više od 40 godina članstva.

Bonus video: