SUPROSTAVLJANJE DVIJE VIZIJE FRANCUSKE

Oštre izjave Makrona i Le Pen na prvoj tv debati

Makronov nastup je pažljivo praćen budući da je jedno od iznenađenja izbora uspjeh kampanje bivšeg ministra ekonomije. Lider organizacije U pokretu (En marche) pozicionirao se kao centristička alternativa u Francuskoj koja tradicionalno ima lijevo ili desno orijentisanu politiku
0 komentar(a)
debata Francuska, Foto: Reuters
debata Francuska, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.03.2017. 09:25h

Vodeća dva kandidata na francuskim predsjedničkim izborima, kandidat centra Emanuel Makron i liderka ekstremne desnice Marin Le Pen, razmjenili su oštre izjave tokom prve tv debate u ponedjeljak uveče.

Pored Makrona i Le Pen u debati su učestvovali i konzervativac Fransoa Fijon, socijalista Benoa Amon i vođa ekstremne ljevice Žan-Lik Melanšon.

Intenzivna rasprava se vodila o važnim pitanjima za Francusku - radnim mjestima, terorizmu, imigraciji, Evropi.

Međutim, rasprava Makrona i liderke ekstremne desnice pretvorila se u političku predstavu, sa dramatičnim momentima u suprotstavljanju dvije vizije Francuske.

Makronov nastup je pažljivo praćen budući da je jedno od iznenađenja izbora uspjeh kampanje bivšeg ministra ekonomije. Lider organizacije U pokretu (En marche) pozicionirao se kao centristička alternativa u Francuskoj koja tradicionalno ima lijevo ili desno orijentisanu politiku.

Marin Le Pen, liderka Nacionalnog fronta koja je protiv imigracije i protiv Evropske unije, koristila je prilike za napad.

Najžešća rasprava vodila se o mjestu religije u Francuskoj i odvojenosti crkve i države.

Makron je burno reagovao kada ga je Le Pen optužila da podržava nošenje kupaćih kostima koji pokrivaju cijelo telo, tvrdeći da to ukazuje da njen suparnik nije posvećen sekularnim vrijednostima i politici Francuske.

On je, sa svoje strane, optužio Le Pen da koristi islam da podjeli Francusku. Le Pen želi da sva vidljiva vjerske obilježja budu zabranjena u javnosti.

Prvi krug izbora je zakazan za 23. april, a dvoje kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug 7. maja. Prema anketama, Makron i Le Pen bi mogli da budu direktni rivali u drugom krugu izbora.

Preporučujemo za Vas