Čavušoglu: Nema razlike između holandskih socijaldemokrata i fašiste Vildersa

"Otvori istoriju Evrope i stavi pred njih. Da imaju gram stida, Evropljani ne bi gledali jedni drugima u lice. Stotinu godina su usmrćivali jedni druge jer su pripadali drugim vjerama, ali je naučena lekcija iz toga. Osnovana je Evropska unija, Savjet Evrope. Sad je započeto uništavanje toga, Evropa ide starim danima ", izjavio je Čavusoglu
23 komentar(a)
Mevlut Čavušoglu, Foto: Reuters
Mevlut Čavušoglu, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.03.2017. 10:14h

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušoglu kazao je kako su izbori u Holandiji pokazali da nema razlike između socijaldemokrata i lidera radikalno-desničarske Slobodarske partije (PVV) Gerta Vildersa, javlja agencija Anadolija.

Čavušoglu je na sastanku u Antaliji izjavio kako Turska realizuje velike projekte i da na svom putu sigurno korača. Dodao je kako je Turska u posljednjih 15 godina prevazišla mnoge poteškoće i da je danas uvažena zemlja u svijetu, ali da je mnogo onih kojima ona smeta.

Prema njegovim riječima, Turska posebno smeta Evropljanima.

Čavušoglu je izjavio kako Turska nije zemlja koja se nalazi pod nečijom kontrolom i da sama donosi odluke.

Podsjetio je i na predstojeći referendum o setu ustavnih promjena, koji će u Turskoj biti održan 16. aprila. Dodao je kako postoji i strana koja zagovara "ne" na referendumu te da je pokrenuta kampanja za "ne", jer oni koji su Evropi ne žele jačanje Turske.

"Zašto se miješate? Odakle ti hrabrost da pametuješ mom narodu? Mi ćemo donijeti odluku o našoj budućnosti. Odluka i riječ pripadaju narodu. Zašto vam to smeta?", upitao je Čavusoglu.

On je podsjetio na opšte izbore održane u srijedu u Holandiji.

"Glasove koje su dobili bliski su jedni drugima, po 17 posto, 20 posto, tako mnoge partije. Ali kada pogledate nema razlike između socijaldemokrata i fašiste Vildersa, isto razmišljaju. Šta ćete postići, kuda vodite Evropu? Počeli ste da rušite Evropu, vodite je u provaliju. Uskoro će u Evropi početi ideološki ratovi. Ovim putem je tako", izjavio je Čavusoglu, a prenosio Anadolija.

Podsjetio je na ratove u Evropi vođene prije jednog vijeka te razloge tih ratova.

"Otvori istoriju Evrope i stavi pred njih. Da imaju gram stida, Evropljani ne bi gledali jedni drugima u lice. Stotinu godina su usmrćivali jedni druge jer su pripadali drugim vjerama, ali je naučena lekcija iz toga. Osnovana je Evropska unija, Savjet Evrope. Sad je započeto uništavanje toga, Evropa ide starim danima ", izjavio je Čavusoglu.

On je rekao kako ono što se danas primjenjuje u Holandiji nije viđeno od perioda nacizma i Drugog svjetskog rata.

"Naše državljane su napali konjima i psima. Gdje je to viđeno? Da se desilo na nekom drugom mjestu u svijetu, sudili bi. Daju lekcije iz ljudskosti, demokratije, sloboda. Je li to tvoje shvatanje ljudskosti i sloboda? Ali, Turska neće ostati na ovome. Preduzeli smo korake, a vidjećete i u budućnosti ćemo preduzeti nove korake", kazao je Čavusoglu, a prenosi Anadolija.

Bonus video: