Holandija: Rute ima najviše šansi za pobjedu na parlamentarnim izborima

Ruteova desničarska partija Narodna partija za slobodu i demokratiju (VVD) osvojiće izmedju 24 i 28 od 150 mjesta u parlamentu
0 komentar(a)
Mark Rute, Foto: Beta-AP
Mark Rute, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 15.03.2017. 13:27h

Najviše šanse za osvajanje najvećeg broja glasova na današnjim parlamentarnim izborima u Holandiji ima stranka aktuelnog premijera Marka Rutea, objavio je svoju konačnu procjenu internet sajt koji sakuplja podatke svih agencija za istraživanje javnog mnjenja.

Prema rezultatima analize sajta "Peilingwijzer", Ruteova desničarska partija Narodna partija za slobodu i demokratiju (VVD) osvojiće izmedju 24 i 28 od 150 mjesta u parlamentu.

Krajnje desna Partija za slobodu Gerta Vildersa, čija je popularnost pala poslednjih nedelja, na drugom je mjestu sa očekivanih 19 do 23 mjesta, malo ispred Hrišćanskih demokrata koji bi, prema predvidjanjima, trebalo da osvoje izmedju 19 i 21 mjesta.

Djeluje da će najveći gubitnik biti Ruteov koalicioni partner, Radnička partija, za koju je sajt prognozirao 10-12 mjesta, što je velika razlika u odnosu na 38 poslanika koliko su dobili na izborima 2012.

Rute je, nakon što je glasao u Hagu, izjavio da uprkos rezultatima istraživanja brine o ishodu izbora."Još uvijek postoji opasnost od toga da ćemo se u četvrtak ujutru probuditi i vidjeti da najveću stranku vodi Gert Vilders", rekao je Rute.

Sa druge strane, Vilders je nakon ubacivanja svog listića izjavio da se, kakav god bude rezultat izbora, "duh neće vratiti u bocu, jer narod osjeća da ga predstavljaju pogrešni ljudi" i predvidio da će se to pokazati i na predstojećim izborima u Njemačkoj i Francuskoj.

Prvi rezultati izbora u Holandiji počeće da stižu posle zatvaranja glasačkih mjesta večeras u 21 čas.

Bonus video: