Francuska: Podignuta optužnica protiv predsjedničkog kandidata Fransoa Fijona

Kandidat desnice je optužen za zloupotrebu javnih sredstava - pronevjeru i saučesništvo u toj zloupotrebi
0 komentar(a)
Fransoa Fijon, Foto: Reuters
Fransoa Fijon, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.03.2017. 17:01h

Francusko tužilaštvo podiglo je danas preliminarnu optužnicu protiv predsjedsničkog kandidata desnice Fransoa Fijona zbog afere s fiktivnim radnim mjestima njegove supruge i djece.

Fijonov advokat Antonen Levi izjavio je da je optužnica podignuta danas i da je istraga ubrzana.

Kandidat desnice je optužen za zloupotrebu javnih sredstava - pronevjeru i saučesništvo u toj zloupotrebi.

Preliminarna optužnica istražnih sudija mogla bi dodatno da ugrozi Fijonovu predizbornu kampanju, dok je njegova popularnost opala poslije otkrivanja te afere.

Satirični list "Kanar Anšene" prenio je krajem januara da je Fijonova supruga Penelopa plaćena 830.000 eura tokom 15 godina za posao koji je fiktivno obavljala.

List je naveo da su i Fijonova djeca, Mari i Šarl, navodno dobijala plate kao skupštinski pomoćnici svog oca dok je bio poslanik.

To otkriće je bacilo sjenku na njegovu predizbornu kampanju, te je s mjesta glavnog favorita u prvom krugu predsjedničkih izbora 23. aprila, sada pao na treće mjesto.

Njegova kandidatura je jedno vrijeme bila u pitanju, jer su saradnici počeli da ga napuštaju a u političkim krugovima u Francuskoj se pominjalo da bi njegovo mjesto mogao da preuzme bivši desničarki premijer Alen Žipe.

Fijon je u nekoliko navrata rekao da neće odustati od predsjedničke kandidature i poslije "kratke pauze neizvjesnosti", kandidat desnice se vratio kampanji.

Ankete za sada pokazuju da bi u prvi krug izbora mogli da uđu kandidat centra Emanuel Makron i kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen.

Bonus video: