Na aukciji album sa dosad neviđenim fotografijama Adolfa Hitlera

Pretpostavljamo da je fotografije snimio neko veoma blizak Fireru, neko ko je pripadao njegovu intimnom krugu prijatelja
102 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2017. 10:37h

Album sa do sada neviđenim fotografijama Adolfa Hitlera i članova njegove Nacionalsocijalističke stranke biće ponuđen u srijedu na aukciji u engleskom Kentu, objavila je aukcijska kuća C&T Auctions.

Konsultant engleske aukcijske kuće Tim Harper kazao je da bi album pronađen u aprilu 1945. u spavaćoj sobi Hitlerove dugogodišnje partnerke Eve Braun mogao dostići cijenu veću od 18.400 dolara.

"Fotografije su veoma lične, a Hitlerove fotografije su bile pod strogom kontrolom. Sve je lično morao da odobere", kazao je Harper.

Dodao je da je album trenutano u vlasništvu neimenovanog kolekcionara.

"Slike u albumu su veoma prirodne, opuštene, čak i zabavne i Hitler sigurno nije želio da ih dijeli sa javnošću”, objasnio je Harper za Rojters upirući prstom prema albumu.

Na nekim su fotografijama sa Hitlerom, među ostalima, Jozef Gebels, Herman Gering i Hajnrih Himler. Na mnogim fotografijama nacistički vođa vozilom prolazi kroz gomilu svojih sljedbenika pozdravljajući ih, a na jednoj se slici može vidjeti u grupi razdragane djece.

Na velikoj većini fotografija u prvom planu je nacistički kukasti krst.

"Pretpostavljamo da je fotografije snimio neko veoma blizak Fireru, neko ko je pripadao njegovu intimnom krugu prijatelja", smatra Harper.

Album su otkrili britanski fotograf Edvard Din i engleski novinar Ričard Dimblebi pošto su u aprilu 1945. ušli u Hitlerov bunker.

Galerija

Bonus video: