Ambasador Holandije u Turskoj primio protestne note

U subotu je holandska vlada povukla dozvolu za slijetanje aviona turskog ministra spoljnih poslova Melvuta Čavušoglua koji je hteo da prisustvuje mitingu podrške za turski referendum kojim se daju veća ovlašćenja šefu države
0 komentar(a)
Turska, turksa zastava, Foto: Shutterstock
Turska, turksa zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.03.2017. 10:42h

Otpravnik poslova ambasade Holandije u Ankari pozvan je jutros u ministarstvo inostranih poslova Turske gdje su mu uručene dvije zvanične protestne note, saopšteno je iz ministarstva.

Dan Fedo Huisinga je primio žalbe zbog tretmana holandskih ministara koji su tokom vikenda spriječeni da u Holandiji govore na mitinzima podrške predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, kao i zbog prekomjerne upotrebe sile nad demonstrantima tokom protesta koji je uslijedio.

U subotu je holandska vlada povukla dozvolu za slijetanje aviona turskog ministra spoljnih poslova Melvuta Čavušoglua koji je hteo da prisustvuje mitingu podrške za turski referendum kojim se daju veća ovlašćenja šefu države.

Holandska vlada je navela da je povukla dozvolu zbog "rizika za javni red i bezbjednost" nastalih povodom najavljene posete Čavušoglua.

U nedjelju je turska ministarka za porodična pitanja Fatma Betul Sajan Kaja odvedena uz pratnju do njemačke granice odakle je došla, pošto je pokušala da dođe do konzulata Turske u Roterdamu.

"Nju je vlada proglasila nepoželjnim strancem i propisi nalažu da osoba bude vraćena odakle je došla", rekao je gradonačelnik Roterdama Ahmed Abutaleb.

Sajan Kaja je izjavila da su je holandske vlasti sprovele do granice sa Njemačkom na način koji je "pogazio sve demokratske i ljudske vrednosti".

Portparolka policije u Roterdamu Patricija Vesels rekla je da je u nedjelju 12 demonstranata uhapšeno zbog nasilja i remećenja javnog reda. Učesnici protesta u Roterdamu gađali su flašama i kamenicama policiju, koja je uzvratila vodenim topovima, a u nasilju je povrijeđeno sedam osoba, navela je Vesels.

Holandski premijer Mark Rute rekao je ranije da je bio prinuđen da spriječi turske ministre da stignu u Holandiju u namjeri da učestvuju u kampanji medju državljanima Turske jer je, kako je naveo, Ankara njegovoj vladi zaprijetila sankcijama.

"Nikada ne poslujemo pod ucjenama", rekao je Rute, ali je takođe izrazio želju za popravljanje odnosa s Turskom.

Sa druge strane Erdogan je obećao da će uzvratiti Holandiji, rekavši da je "Nacizam živ na Zapadu".

Bonus video: