Erdogan: Holandija će platiti cijenu žrtvovanja odnosa sa Turskom

Erdogan je u televizijskom obraćanju rekao da je prikladno optužio Holandiju za "nacizam i fašizam"
6 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.03.2017. 14:04h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ponovo je danas optužio Vladu Holandije za "nacizam i fašizam", rekavši da će ta zemlja "platiti cijenu" žrtvovanja odnosa sa Turskom, svojim NATO saveznikom.

Erdogan je u televizijskom obraćanju rekao da je prikladno optužio Holandiju za "nacizam i fašizam" jer, kako je naveo, samo takvi režimi zabranjuju stranim ministrima da posjete njihove zemlje.

On je zaprijetio odmazdom jer su holandske vlasti u subotu povukle dozvolu za slijetanje aviona turskog ministra spoljnih poslova Melvuta Čavušoglua koji je u Holandiji trebalo da prisustvuje mitingu podrške za turski referendum.

"Rekao sam da sam mislio da je nacizam završen, ali pogriješio sam. Nacizam je živ na Zapadu", rekao je predsjednik Turske.

Erdogan je zahvalio Francuskoj koja je dozvolila šefu turske diplomatije da se obrati državljanima Turske u Mecu, gradu na istoku Francuske.

Holandski premijer Mark Rute rekao je da je bio prinuđen da spriječi turske ministre da stignu u Holandiju u namjeri da učestvuju u kampanji među državljanima Turske jer je, kako je naveo, Ankara njegovoj vladi zaprijetila sankcijama.

Diplomatski sukob dveij zemlje odvija se nekoliko dana prije holandskih parlamentarnih izbora 15. marta na kojima se prema anketama očekuje jačanje stranke antiislamskog vođe Gerta Vildersa.

Bonus video: