DIPLOMATASKI SUKOB DVIJE ZEMLJE NE JENJAVA

Turski novinar: Holandija je organizovala Srebrenicu, htjela je da očisti Evropu od muslimana

Diplomatski sukob dvije zemlje se ne stišava
0 komentar(a)
Turska, turksa zastava, Foto: Shutterstock
Turska, turksa zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.03.2017. 14:27h

Kahraman Hališčelik, dopisnik državne televizije Turske (TRT) iz Njujorka, optužio je Holandiju da je namjerno organizovala Srebrenicu.

Naime, turski novinar sa sjedištem u Njujorku, napisao je na svom Tviter profilu kako se dosad (do eskaliranja tenzija između Holandije i Turske), mislilo da Srebrnica nije namjerno organizovana, prenosi Blic.

"Svi smo sve ovo vrijeme mislili da Srebrnica nije namjerno organizovana. Sada je jasno da su Holanđani htjeli da očiste Evropu od muslimana", napisao je Hališčelik.

U međuvremenu, diplomatski sukob dvije zemlje se ne stišava.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan zaprijetio je danas da će Holandija "platiti cijenu" nakon što je protjerala tursku ministarku za porodicu Fatmu Betul Sajan Kaju iz svoje zemlje.

"Hej Holandijo, ako žrtvujete tursko-holandske odnose zbog izbora u srijedu, platićete cijenu", dodao je on.

Erdogan je rekao da je s razlogom optužio holandsku vladu za nacizam i faišizam, rekavši da bi samo takvi režimi zabranili ministrima inostranih poslova da putuju izvan granica svojih zemalja.

I turski premijer Binali Jildirim poručio je u nedelju kako će se primijeniti "snažne protivmjere" i odgovoriti na "najsnažniji mogući način" nakon što je turska ministarka izbačena iz Holandije.

Holandija je prvo odbila da izda dozvolu za slijetanje aviona turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua koji je htio da prisustvuje skupu, a potom je onemogućila turskoj ministarki ulazak u konzulat te zemlje u Roterdamu te je nakon toga "ispratila" do granice.

Preporučujemo za Vas