Valensin spisak štetočina Poljske: Katolički sveštenik, Kačinjski, Maćerevič, Šidlo...

Treća "najveća štetočina" je ministar odbrane Antoni Maćerevič koji važi za najoštrijeg antiruskog jastreba u vladi premijerke Beate Šidlo, a najozbiljnije prezentira teorije zavjere i optužuje Rusiju i njenog predsjednika Vladimira Putina da je navodno naredio atentat na poljskog predsjednika Leha Kačinjskog i oborio njegov avion kraj Smolenska na zapadu Rusije 2010. godine
108 pregleda 0 komentar(a)
Leh Valensa, Foto: Reuters
Leh Valensa, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.03.2017. 10:20h

Bivši predsjednik Poljske Leh Valensa pozvao je Poljake da zajedno naprave listu najvećih štetočina kojima će se "jednog dana neminovno suditi", a na Fejsbuku je objavio svoj spisak gdje je na drugom mjestu uticajni lider vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski.

Na prvom mjestu - kao najveća štetočina na Valensinoj listi - je, neočekivano, otac Tadeuš Ridzik, tvorac kontroverznog katoličkog Radija Marija i katoličke televizije Trvam koje su za ultrakatoličke stavove i miješanje u poljsku politiku, što ne pristoji crkvi, svojevremeno oštro kritikao Vatikan za života "poljskog" pape Jovana Pavla Drugog.

Na listi Valense, koji je dobitnik Nobelove nagrade za mir za otpor Poljaka totalitarnom režimu, našao se na prvom mjestu kao moćno oružje provladine propagande, a njegova televizija i radio su zajedno sa nekim biskupima Poljske katoličke crkve najzaslužniji za uspjeh konzervativaca Kačinjskog na parlamentarnim izborima u jesen 2015. godine.

Treća "najveća štetočina" je ministar odbrane Antoni Maćerevič koji važi za najoštrijeg antiruskog jastreba u vladi premijerke Beate Šidlo, a najozbiljnije prezentira teorije zavjere i optužuje Rusiju i njenog predsjednika Vladimira Putina da je navodno naredio atentat na poljskog predsjednika Leha Kačinjskog i oborio njegov avion kraj Smolenska na zapadu Rusije 2010. godine.

Zvanične istrage, i ruska i poljska, nikakve dokaze eksplozije nisu našle. One su označile pad aviona i pogibiju svih 96 putnika za tragičnu nesreću zbog pokušaja pilota da slete po nemogućim vremenskim uslovima i gustoj magli na slabo tehnički opremljen vojni aerodrom u Smolensku kako predsednik Kačinjski i visoka državna i vojna delegacija ne bi zakasnile na važnu komemoraciju na godišnjicu strijeljanja hiljada poljskih vojnih zarobljenika u obližnjoj Katinskoj šumi.

Maćerevič je tokom posljednjih godinu dana sproveo masovne čistke u komandi Poljske armije i u rezervu je prešlo, po nekim procjenama, skoro 90 odsto poljskih generala iz najviše komande.

Dalja mjesta na Valensinoj listi od za sada 11 imena popunjavaju ministri poljske jednopartijske vlade Prava i Pravde i sama premijerka Beata Šidlo.

Bonus video: