Slovačka: U parlamentu zakon o zabrani izgradnje džamija

Predlog da Slovačka postane jedina evropska zemlja u kojoj je zakonom zabranjena izgradnja džamija samo je jedan u nizu zakona uperenih protiv muslimana otkako je izbila migracijska kriza
108 pregleda 11 komentar(a)
Slovačka, Foto: Shutterstock
Slovačka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.03.2017. 10:05h

Opoziciona stranka "Mi smo porodica" populiste Borisa Kolara podnijela je slovačkom parlamentu predlog Zakona o zabrani izgradnje džamija u Slovačkoj iako je u toj zemlji malobrojna zajednica muslimana dobro integrisana a ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak nedavno im je odao priznanje da bi takve muslimane svaka evropska zemlja poželjela.

"Podnio sam Narodnoj skupštini predlog Zakona o zabrani izgradnje džamija u Slovačkoj. Želimo da pomognemo ljudima u Slovačkoj da i dalje vode bezbjedan život. Džamije predstavljaju bezbjednosni rizik. Ubijeđen sam da je rizik tako veliki da bi Slovačka trebalo da preduzme taj korak", kazao je potpredsjednik stranke Milan Krajnjak.

Zakon koji bi Slovačku pretvorio u jedinu zemlju u Evropi gdje je zabranjeno graditi džamije sastoji se prije svega u izmjenama građevinskog zakona kojima bi se definisala "vjerska građevina" a pravo na vjerske građevine imale bi samo registrovane vjerske zajednice.

Budući da je uprkos vetu predsjednika Andreja Kiske stupio na snagu novi pooštreni Zakon o verskim zajednicama, po kom je za registraciju od februara neophodno da ima 50.000 vjernika, Islamska zajednica u Slovačkoj od svega 5.000 ljudi ne bi imala uopšte pravo na vjerske građevine pa ni na džamije.

Predlog da Slovačka postane jedina evropska zemlja u kojoj je zakonom zabranjena izgradnja džamija samo je jedan u nizu zakona uperenih protiv muslimana otkako je izbila migracijska kriza.

Nakon pooštravanja uslova za registrovanje vjerskih zajednica, ekstremistička desničarska parlamentarna Narodna stranka Naša Slovačka najavila predlog zakona o zabrani burke, iako među slovačkim muslimanima ne postoji nijedna jedina vjernica koja koristi tu tipično tradicionalno avganistansku odjeću, stranu ostalim muslimanima, da sakrije lice.

"Jačanje atmosfere straha, stvaranje veštačkih prijetnji i označavanje muslimana za teroriste a džamija za legla terorizma je krajnje neodgovorno i tjera vodu na mlin raznih ekstremista koji verbalno prijete muslimanima a fizički napadju žene i djecu", reagovala je na predlog zabrane izgradnje džamija Islamska zajednica u Slovačkoj, javlja slovački portal Topky.sk.

Bonus video: